Po dvou měsících se otevřely brány základních škol – návrat deváťáků je dobrovolný

12. 5. 2020 · 3 minuty čtení · 1 video

Žáci posledních ročníků základních škol se mohli dobrovolně vrátit do lavic hustopečských základních škol, které byly uzavřeny od 11. března. Ruku v ruce s otevřením se pojí i nová pravidla. Jak se místní školy na novou situaci připravovaly?



Žáci devátých ročníků základních škol se mohli na základě nařízení vlády od pondělí 11. května vrátit do škol výhradně kvůli přípravě na přijímací zkoušky na střední školy. Musí dodržovat přísná hygienická opatření jako je například dezinfekce rukou. Pokud bude zachován dostatečný odstup, nemusí mít ve třídě roušky. Výuka odstartovala také na Základní škole Komenského v Hustopečích.

„Příprava nebyla nikterak náročná, postupovali jsme podle manuálu Ministerstva školství. Přihlásilo se nám 50 žáků devátých tříd z 82, takže jsme vytvořili čtyři skupiny,“ představuje nám aktuální situaci ředitel Jaroslav Vysloužil. V pondělí 25. května by měli dorazit žáci prvního stupně, zbývající žáci druhého stupně pak 1. června – vše je na dobrovolném rozhodnutí rodičů
 „Kolik dětí přijde a jaký způsob zvolíme pro následnou komunikaci se ukáže podle dalšího vývoje v republice,“ dodává ředitel

Poslední dva měsíce vyučovali pedagogové za pomocí moderních technologií, s uvolňováním opatření jim však práce neubyde. „Pro kolegy, kteří se budou starat o žáky ve škole, to znamená dvojitou práci – práci zde a vzdálenou výuku v následném čase,“ shrnuje ředitel.

Škola se zároveň  připravuje na vyšší potřebu dezinfekce ve školních prostorách. „Tím, že zde dvě měsíce nebyl provoz, tak jsou třídy prvotřídně uklizené, samozřejmě se použilo více dezinfekce. Daleko větší úklid bude každý den po skončení výuky. Žáci se mají řídit pokyny učitele, dodržovat vzdálenostní limity a ve společných prostorách nosit roušky,“ shrnuje situaci pan ředitel.

Školní jídelna v budově školy ke dni 11. května nefunguje – po 25. květnu se uvidí podle uvolňování opatření v republice.

Ožila také Základní umělecká škola Komenského „Výuka v naší škole se vrací do normálu trochu napůl – někteří naši učitelé spadají do ohrožené skupiny, takže se bude vyučovat i nadále přes počítače, většina z nich bude učit ve škole,“ popisuje situaci ředitel Miroslav Brúček.

Jak fungovala škola během nouzového stavu? „Normálně jsme učili, učili jsme online, učitelé se naučili s počítači. Tam, kde to nešlo, například výtvarný nebo taneční obor – to probíhalo trošku jinak. Ve výtvarném oboru posílali své práce, po skončení nouzového stavu chystáme velkou výstavu koronavirových prací. Žáci tanečního oboru sami sebe natáčeli a byli takovými malými sólisty,“ představuje adaptaci žáků i pedagogů ředitel. Ke končí školního roku bývalo tradičně při ZUŠ několik akcí, jak je to s nimi letos? „Plánované akce jsme bohužel museli téměř všechny zrušit – zůstaly nám pouze závěrečné zkoušky. Snad si vše vynahradíme příští rok,“ stýská si pan ředitel.

Školy byly kvůli koronaviru uzavřeny od 11. března. S jejich úplným znovuotevřením se do konce tohoto školního roku nepočítá. Základní škola a praktická škola Hustopeče je až do konce školního roku uzavřená a výuka probíhá na dálku. Základní škola Nádražní otevře od 25. května brány žákům prvního stupně – opět je to dobrovolné, žáci druhého stupně pokračují v distanční výuce.

Veškeré informace o fungování základních škol v Hustopečích naleznete na příslušných webových stránkách.

Základní škola Komenského
https://www.zshuskom.cz/

 Základní škola Nádražní
https://www.zs-nadrazni.cz/

Základní škola a praktická škola
http://skolahustopece.cz/

Základní umělecká škola
https://www.zus-hustopece.cz/

-vyh-
-nov-

odebírejte přes RSS