Přes překážky zůstává Legata v první lize

25. 5. 2020 · 2 minuty čtení · 1 video
Téma Sport

Házenkáře z Legaty Hustopeče zastihlo vyhlášení nouzového stavu a ukončení prvoligové soutěže v samém začátku sezony. Největším problémem během karantény pro ně byl odchod klíčových hráčů a uzavřená městská hala. Přesto se nevzdávají a na další sezonu opět podali přihlášku do první ligy.


Nouzový stav přinesl stopku i sportovcům. Přerušeny byly všechny soutěže individuálních i kolektivních sportů na všech úrovních, a třeba pro házenkáře z Legaty Hustopeče to znamenalo ukončení prvoligové soutěže po třetím kole jarní části, tedy po pouhých třech odehraných zápasech. 

Nás to moc nezasáhlo, protože jsme byli uprostřed tabulky, takže nás rozhodnutí Českého svazu házené nijak nebolelo; možná kdybychom byli na prvním místě, tak by nás to mrzelo víc. Každopádně si ale myslím, že ten zákaz zasáhl všechny sportovce, protože ta přestávka byla příliš dlouhá a pomalu se začala vytrácet motivace. My jsme spolu nemohli ani trénovat, všechno probíhalo individuálně a až teď posledních čtrnáct dnů se pomalu scházíme a rozjíždíme se. Ale je to spíš o fotbálku a kondiční přípravě,“ shrnul vzpomínky na nouzový stav trenér Petr Semerád

Na klasický trénink u házenkářů však dlouho nedojde. Sportovní hala, která jediná má v Hustopečích vhodný povrch pro házenou se po pandemii znovu uzavřela kvůli rekonstrukci vytápění a hrací plochy. „My to máme v Hustopečích těžké, protože i když je po městě spousta venkovních sportovišť, tak všechna mají umělou trávu, což je pro házenou nevyhovující. My jsme závislí vyloženě na té hale, takže teď začneme víceméně jen takovou tu kondiční přípravu,“ plánuje Semerád.

Jakoby to nestačilo, přišla Legata o několik klíčových hráčů. „Přišli jsme o Pavla Mrnuštíka, který se stěhuje do Olomouce a Radim Tejzr dostal nabídku z extraligy, takže chce zkusit nějaký extraligový tým. Svůj odchod zvažuje i Michal Andrž a rozhodnutý už je i Michal Adam, ale ten nám slíbil, že ještě nějaký čas nám pomůže, protože ta situace opravdu není jednoduchá. Takže jsme v podstatě přišli o čtyři klíčové hráče a to bude poznat,“ neskrývá smutek Semerád.

Přesto všechno se házenkáři nevzdávají a ve čtvrtek 20. května odevzdali přihlášku do nové soutěže. Zůstávají v první lize. „Probírali jsme to na výboru a i když ta situace není ideální, tak jsme se rozhodli, že zkusíme znovu první ligu a doufáme, že se s tím kluci poperou. První zápas by se měl hrát až začátkem září, ale uvidíme, co se do té doby stane. Počítá se s nějakou druhou vlnou pandemie, takže všechno je otevřené a uvidíme, jak se k tomu postaví svaz. Nicméně naše příprava bude taková, jako by se opravdu mělo začít hrát, nepolevíme a uděláme všechno proto, abychom v první lize zůstali,“ věří Semerád, pod jehož vedením Legata v loňském roce první ligu suverénně vyhrála a do extraligy nenastoupila jen z čistě ekonomických důvodů, které však ani v současné době nejsou zrovna optimální. -nov-

odebírejte přes RSS