Autobusem do Brna jen po Ústřední hřbitov? Víme proč.

23. 6. 2020 · 2 minuty čtení
Téma Z města
Na posledním zasedání zastupitelstva města padl z řad občanů dotaz, proč autobusový spoj do Brna, který míval konečnou zastávku na Zvonařce, nyní končí už u Ústředního hřbitova.

Otázku jsme směřovali přímo na pana Květoslava Havlíka z Kordisu JMK a tady je jeho odpověď:

"Jedná se o to, že dříve jezdila linka 505 (Židlochovice – Brno) až na Zvonařku. Od spuštění vlaků do Židlochovic byla v souladu s dlouhodobým plánem kraje zkrácena jen po Ústřední hřbitov, protože dopravu do centra zajišťuje právě vlak. V současné době ze Židlochovicka nezaznamenáváme k tomuto tématu žádné stížnosti. Překvapuje mě, že nějaké problémy vznikají na Hustopečsku. Mohlo se jednat o jeden mimořádný případ, kdy vlak ujel dobíhajícím cestujícím. Podobných případů bylo v minulosti v souvislosti s linkou 505 mnohem více," uvedl Havlík v emailové odpovědi a přidal několik dalších bodů, o kterých by cestující z Hustopečí měli vědět: 

 

  1. o dopravním řešení a vedení linek rozhoduje Jihomoravský kraj, města a obce mohou svá stanoviska kraji sdělit, ale o těchto záležitostech nerozhodují
  2. pokud mají občané problémy s dopravním spojením, mohou se obracet KORDIS JMK, který dané záležitosti řeší – nejlepší použít email info@kordis-jmk.cz
  3. spojení Židlochovicka s centrem Brna je zajištěno vlakovou linkou S3, ke které jsou směřovány autobusové linky 521 a 522. Přestup je zajištěn. Toto spojení je rychlejší a pohodlnější než dřívější přestup na linku 505.
  4. linka 505 byla od počátku plánována jen po Ústřední hřbitov, kde je možnost dalších přestupů. Do doby zprovoznění vlaku ze Židlochovic byla dočasně prodloužena až na Zvonařku.
  5. v současné době ani nevidíme důvod, proč by měla být linka 505 vedena na Zvonařku. Ti, kdo jedou do centra města, mají pohodlné spojení vlakem. Ti, kdo jedou do průmyslových zón na ulici Vídeňské nebo do nemocnice Bohunice, mají linku 505. Pro cestu do Bohunic mohou využít i vlak s přestupem na autobusy na Hlavním nádraží.
  6. Je dlouhodobou strategií města Brna i Jihomoravského kraje omezovat průjezdy regionálních autobusů Brnem. Aktuální dopravní situace způsobuje nepředvídatelné zpoždění. Díky zkrácení k Ústřednímu hřbitovu lze garantovat přesnější provoz linky 505.
  7. Hustopeče výhodné spojení vlakem získají na konci roku. Občané Vašeho města získají pohodlné a rychlé spojení s Brnem, které doplní cestu linkou R13, která bývá někdy plnější. 

-nov-

 

odebírejte přes RSS