Nová kolumbária a osvětlení na hřbitově

30. 6. 2020 · 2 minuty čtení · 3 fotografie · 1 video
Téma Z města

Opravy a zvelebení místa posledního odpočinku v Hustopečích je jednou z priorit města a už letos se dočkáme hned dvou investic - nových kolumbárií a celkové rekonstrukce veřejného osvětlení, které bylo roky v havarijním stavu.


Již několik let usiluje Město Hustopeče o rozšíření hřbitova, především v části urnového háje, kde je zájem o místa největší. Část zdejších pozemků však patří státu a proto se rozšiřování doposud příliš nedařilo. „Proto jsme se rozhodli vybudovat alespoň dvě kolumbária, která trochu odlehčí té velké poptávce po těchto místech. Stojí na hranici našich pozemků a v nejbližší době se už začnou nabízet zájemcům; do konce tohoto týdne budou schránky osazeny mramorovými deskami,“ představuje kolumbária starostka Hana Potměšilová.

Každé kolumbárium má 18 schránek, celkem je tedy k dispozici 36 nových míst. „Zájemci už telefonují a další se mohou obracet na paní Radmilu Harantovou z Majetkoprávního odboru města Hustopeče. Čekali jsme vlastně jen na schválení nového provozního řádu hřbitova, které nabude platnosti 1. července tohoto roku. Jeho součástí je právě i pronájem kolumbárií, jejichž ceny je stanovena na minimálně deset let,“ dodává starostka s tím, že provozní řád bude vyvěšen u vstupu na hřbitov a také na webu města mezi formuláři.

Spolu s kolumbárii se pracuje i na veřejném osvětlení, které je dlouhodobě v dezolátním stavu. Město do něj plánuje investovat téměř milion korun a již oslovilo pět možných firem. „Víme o tom, že na hřbitově svítí pouze dvě lampy v té hlavní části hřbitova. Teď v létě to až tak nikoho nebolí, ale chceme, aby do podzimu, kdy se začne dříve stmívat, bylo nové osvětlení hotové a lidé se tam mohli bezpečně procházet,“ vysvětluje starostka.

V plánu jsou však i další nutné opravy a celkové zvelebování hřbitova. „Řešily se cestičky a dlažba i různá převýšení. Máme projekt i na opravu hřbitovní kaple, která je ale památkově chráněna a hledáme vhodný dotační titul. Upravili a rozšířili jsme i pumpy, takže lidé nemusí chodit pro vodu přes celý hřbitov. Řeší se i hřbitovní zeď, která je už vyprojektovaná a má všechna stavební povolení a pokud vše dobře půjde, tak v roce 2022 by stavba této nové zdi měla završit všechny opravy a rekonstrukce celého areálu hřbitove,“ uzavírá starostka. -nov-

odebírejte přes RSS