Z jednání Rady města: Burčákové slavnosti letos nebudou

4. 6. 2020 · 2 minuty čtení · 1 fotografie
Téma Z města

Radní se sešli na své 47. schůzi v úterý 3. června. Řešili účast ve stávkové pohotovosti, výsadbu zeleně či letošní Burčákové slavnosti.

Hustopeče se přidávají ke stávkové pohotovosti
I Hustopečí se dotknou vládní opatření, která ukrojí z rozpočtu procenta na podporu malých podniků a OSVČ. Tyto prostředky budou chybět i naší obci na důležité investice a rozvoj. „Připojením ke stávce vyjadřujeme svůj nesouhlas s tím, jak se zachází s financemi samospráv. Je to bohužel o nás bez nás – jsme trestáni za naše dobré hospodaření,“ říká o stávce starostka města Hana Potměšilová. „Jen na parkovém jsme přišli o čtvrt milionu. Vláda nakázala, že se nebudou vybírat poplatky, takže jsme byli povinni vypnout automaty. I to nám odebralo z rozpočtu, a to nemluvíme o nákupu dezinfekcí“ doplňuje místostarosta Bořivoj Švásta. Při vyhlášení stávkové pohotovosti nedochází k přerušení práce.

Trhovci na náměstí se budou řídit novým provozním řádem
Rada města schválila nový provozní řád tržiště na Dukelském náměstí – nový řád bude platit od 1. 7. 2020. „Náš provozní řád z roku 2012 již neodpovídal současným normám a bylo potřeba jej aktualizovat. Nyní je srovnaný s legislativou,“ popisuje aktualizace starostka. Nový provozní řád naleznete ZDE, aktualizované informace jsou vytučněny. „Novinek není moc, jedná se například o úpravu kontaktů, hygienických podmínek či specifikaci prodávaných produktů,“ doplňuje místostarosta.

Nad hřbitovem vznikne nová vyhlídka
Město schválilo vyhlášení záměru pronájmu části pozemku za účelem umístění nádrže s cihlovou podestou. „Nádrž z části stojí na pozemku města a soukromá osoba tam chce udělat klidovou oblast pro zastavení turistů s výhledem na okolí,“ představuje nám projekt místostarosta. „Jedná se o starou cvičnou nádrž pro potápěče, což by mohlo být pro turisty atraktivní,“ doplňuje starostka.

Sídelní zeleň na ulici Generála Peřiny bude podpořena z dotací
Radní schválili podání žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na realizaci sídelní zeleně na ulici Generála Peřiny. „V rámci projektu je v plánu výsadba stromů, keřů, záhonů trvalek či umístění mobiliáře,“ objasňuje žádost starostka. Celkové náklady jsou vyčísleny na 1,4 milionu korun, dotace je ve výši 60 %. „Případná realizace započne na jaře 2021,“ dodává místostarosta.

Burčákové slavnosti 2020 se nebudou konat
Burčákové slavnosti v Hustopečích se letos neuskuteční, připravený program organizátoři přesunuli kvůli opatřením souvisejícím s pandemií na rok 2021. „Burčákové slavnosti v podobě, v jaké je známe z posledních let, nebudou. Nicméně první říjnový víkend pod názvem „Hustopeče se baví“ bude v souladu s bezpečnostními opatřeními patřit místním či okolním kapelám, ochutnávkám vína a burčáku nebo například ochotníkům,“ říká Potměšilová.

Hustopeče uspořádají Národní soutěž vín
Radní schválili status Národní soutěž vín Velkopavlovické podoblasti pro rok 2020. „Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Akce spadala do programu Burčákových slavností, které se letos konat nebudou, ale Národní soutěž vín v tomto termínu proběhne“ popisuje starostka.

Prostory před kinokavárnou získají nový háv
Město v prostorách před kinokavárnou vysadí pás keřů podle návrhu zahradní architektky. „Vznikne tak relaxační prostor, který bude oddělen od frekventované silnice a chodníku,“ popisuje výsadbu místostarosta. „Jedná se o investici zhruba za 9 tisíc korun. Keře pokvetou po většinu roku,“ dodává starostka.

56258

-vyh-
odebírejte přes RSS