Z jednání Rady města – čekají nás velké silniční výstavby

28. 7. 2020 · 3 minuty čtení · 2 fotografie
Téma Z města

51. schůze Rady města tentokrát připadla na pondělí 27. července. Vybíráme pro vás ty nejdůležitější informace.

Silnice Brněnská–Žižkova získá nový povrch i parkovací místa
Kompletně nový povrch a třicítku podélných parkovacích míst získá obslužná komunikace Brněnská–Žižkova až po vjezd do Lindenu po rekonstrukci, která vypukne začátkem srpna. „Máme vysoutěženou firmu, která v termínu od 1. srpna do 31. října provede potřebné stavební úpravy za cenu 4,7 milionu bez DPH,“ seznamuje nás s investicí místostarosta Bořivoj Švásta. Veřejnou zakázku získala místní firma. 

Směrem na Velké Němčice vznikne nový kruhový objezd
Zároveň s touto rekonstrukcí, téměř ve stejnou dobu, bude probíhat výstavba nové okružní křižovatky na konci katastru Hustopečí směrem na Velké Němčice. „Na krajské komunikaci II/425 směrem na V. Němčice dojde k dlouho očekávané výstavbě okružní křižovatky a vstupu do města, který se stane začátkem obchvatu směrem na Šakvice,“ říká starostka Hana Potměšilová. „Nejedná se o investici města, to předalo práva a povinnosti investora developerovi, který vybuduje okružní křižovatku a část komunikace s tím, že komunikaci i křižovatku převede bezplatně na město. Město poté křižovatku na Jihomoravský kraj,“ dodává starostka. Termín výstavby je podzim letošního roku.

59095

Hustopečské komunikace čeká údržba
Rada města schválila návrh oprav komunikací a obnovu vodorovného dopravního značení ve městě. „Byly vytipovány ulice, na kterých je potřeba udělat drobné opravy komunikací, jedná se o ulice: Herbenova, Nerudova (k Valkýře), Šafaříkova, Pionýrská, U Vodojemu, Žižkova a Vinařská – zde se jedná o úpravy asfaltu a nové vodorovné značení čeká ulice Tábory, Komenského a U Větrolamu. Je to za cenu okolo 170 tisíc s DPH a s opravami počítáme v srpnu a září,“ říká místostarosta. Jedná se o každoroční drobné opravy.  

Muzejní kavárna našla svého provozovatele
Od srpna se mohou Hustopečští i turisté těšit na novou kavárnu na náměstí. Radní vybrali nového provozovatele Muzejní kavárny (Café Auspitz) v budově domu U Synků, a to ze čtyř přihlášených zájemců. „Hodnotily se dvě kritéria – cena a záměr – vybrali jsme toho s nejvyšším počtem bodů,“ vysvětluje starostka. Návštěvníci se tak mohou těšit například na výběrovou kávu z malých pražíren, štrůdl, kynuté buchty či drobné pečivo vlastní výroby.

Hustopeče podpoří Běh mandloňovou stezkou
Hustopeče podepsaly smlouvu o poskytnutí podpory pro konání dobročinného běhu na podporu GIRASOLE v Hustopečích. Běh se bude konat dvakrát ročně a výtěžek z dobrovolného startovného podpoří domácí hospic. „První běh se uskuteční v sobotu 26. září a devítikilometrová trasa povede mandloňovými sady,“ říká místostarosta. Smlouva se týká propagace či poskytnutí prostor.

Mateřinka Na Sídlišti bude mít novou zahradu
Do veřejné zakázky „Regenerace zahrady MŠ Na Sídlišti“ se přihlásila pouze jedna firma, a ta se ujme kompletní rekonstrukce zahrady mateřské školy. „Přibude nový mobiliář, vodní prvky či zeleň a mělo by být hotovo do konce prázdnin příštího roku,“ osvětluje rekonstrukci starostka. V současné době probíhá rekonstrukce samotné budovy školky.


59094

SENIOR TAXI bude přejmenováno
V současné době poskytuje město Hustopeče sociální službu s názvem SENIOR TAXI, která je za symbolickou cenu k dispozici seniorům a osobám se zdravotním postižením. „Na základě podnětu taxikářů dochází k úpravě názvu této služby na SENIOR DOPRAVA. Název „taxi“ může být matoucí a zaměnitelný s klasickou taxislužbou, která však nemůže dosáhnout cen, za které jezdí SENIOR TAXI, navíc je název v rozporu s legislativou,“ objasňuje situaci starostka. Na základě tohoto se začali podnětem zabývat právníci města – vznikl tak nový název a úprava názvosloví. „Jedná se o dopravu dotovanou městem, kdy člověk zaplatí regulační poplatek 20 korun, který nepokrývá částku, kterou by zaplatil u komerčního subjektu. Nově se používá i slovo „regulační“ poplatek tak, aby bylo zřejmé, že se jedná o dotovanou částku, která nepokrývá skutečné náklady,“ odůvodňuje změnu názvu starostka. Je nutná změna polepu vozidla, včetně všech souvisejících dokumentů. 

-vyh-
odebírejte přes RSS