Integrované šetření v zemědělství 2020

28. 8. 2020 · 1 minuta čtení · 3 fotografie
Téma Z města

Český statistický úřad v letošním roce organizuje na základě legislativních předpisů Evropské unie a České republiky celoplošný zemědělský cenzus pod názvem Integrované šetření v zemědělství 2020. Toto zjišťování navazuje na sérii strukturálních šetření konaných v České republice od roku 1995, naposledy v roce 2016.

Z toho důvodu bude v Hustopečích ve dnech 1. září až 26. října 2020 probíhat šetření Českého statistického úřadu prostřednictvím tazatelů, kteří budou ověřovat aktivitu a budou nápomocni s vyplněním a odevzdáním výkazů pro ČSÚ. Tito jsou povinni prokázat se průkazem tazatele platným ve spojení s občanským průkazem.

Obsahem šetření jsou údaje o počtu a struktuře pracovníků v zemědělství, výměře a využití obhospodařované zemědělské půdy a jejím vlastnictví či pachtu, zavlažování, hnojení a hospodaření se statkovými hnojivy, stavech hospodářských zvířat a typech jejich ustájení, ekologickém hospodaření a jiných výdělečných činnostech zemědělských subjektů.

Šetření se týká zemědělských subjektů, které splňují některou ze stanovených prahových hodnot. V rostlinné výrobě například obhospodařují alespoň pět hektarů zemědělské půdy či dva hektary půdy orné nebo 0,1 hektaru vinic nebo součtová plocha sadů a ostatních trvalých kultur dosahuje alespoň 0,3 hektaru nebo součtová plocha zeleniny a jahod alespoň 0,5 hektaru. V živočišné výrobě půjde o subjekty, které chovají hospodářská zvířata v přepočtu na dobytčí jednotky od  hodnoty 1,7. Podrobnější informace o prahových hodnotách i celém šetření jsou uvedeny na webových stránkách ČSÚ.

Cílem šetření je zjistit údaje o skutečném rozsahu českého zemědělství a jejich srovnáním s daty z předchozích šetření vysledovat a popsat změny, k nimž v tomto odvětví dochází. Výsledky zjišťování budou využity pro monitoring, hodnocení a formování zemědělské politiky nejen v České republice, ale i Evropské unii. Šetření je také podkladem pro aktualizaci zemědělského registru, který slouží jako základna pro každoroční zemědělské statistiky. ČSÚ z výsledků šetření zpracovává elektronické i tištěné publikace, které jsou k dispozici odborné i laické veřejnosti.

Na národní úrovni budou výsledky šetření zveřejněny v srpnu 2021.

Letáček s informacemi ZDE.


odebírejte přes RSS