Concentus Moraviae byl úchvatný, navzdory změně programu

18. 9. 2020 · 1 minuta čtení · 7 fotografí · 1 video

Již 25 let mohou milovníci klasické hudby navštěvovat festival, který je již od svého začátku spjat s Hustopečemi. Ve čtvrtek 17. září proběhlo pokračování Concentus Moraviae v kostele sv. Václava a my jsme byli u toho.


Dlouho plánovaný festival Concentus Moraviae, který byl v červnu zrušen z důvodu pandemie a částečně přeložen na 2021, se ve čtvrtek 17. září představil v místním kostele sv. Václava. Komplikace se však nevyhnuly ani novému termínu. Plánovaní vystupující, tedy Český filharmonický sbor Brno, bohužel ze zdravotních důvodů nemohl vystoupit, s grácií je však nahradili varhaník Pavel Černý a Jaroslav Roučka s barokní trubkou, kteří si pro posluchače připravili hudební cestu mezi Temží a Moravou.

„Dneska vás čekají skladby z repertoáru českého, francouzského a německého baroka. Kolega Černý to pojal jako kartografickou mapu vodstva mezi Moravou a Temží a ke každé té řece přiřadil skladbu, která byla v tom regionu komponována,“ říká Jaroslav Roučka, který je spolužákem Pavla Černého a hrají spolu již roky, jsou tedy sehraní.   Festival klasické hudby Concentus Moraviae existuje již 25 let a Hustopeče patří mezi ta města, která stála u jeho zrodu. „Celkově se tento rok koná ve velmi speciálním termínu – tedy na podzim – protože většinou se koná v měsících květen a červen. Tím, jaká byla situace na jaře, jsme se rozhodli celý program přesunout. Příští rok tam tedy budou špičkoví umělci v oblasti staré hudby z celé Evropy, proto jsme se rozhodli, že ten podzimní ročník věnujeme českým umělcům. Díky této situaci nastalo i něco dobrého, tedy to, že všichni umělci zůstali doma, protože nemohou cestovat. To zlé jsme tedy přeměnili na dobré a máme je na festivalu,“ shrnula současnou situaci manažerka festivalu Mária Žilecká.   

Hodinový program zahájila starostka Hana Potměšilová, která přivítala téměř osmdesátku milovníků klasické hudby a poté již nic nebránilo ponořit se do poslechu hudebních skvostů, které obohatila krása místního kostela.

-vyh-

odebírejte přes RSS