Hudba malovaná akademickým malířem bude v muzeu k vidění do konce září

8. 9. 2020 · 2 minuty čtení · 13 fotografí · 1 video

Hudbu vnímá pomocí barev, svá díla neváhá i několikrát upravovat nebo dokonce zničit a udělat z nich koláž. Jeho obrazy najdete v galeriích po celé Evropě nebo ve sbírkách soukromých sběratelů. Přesto působí skromným a pokorným dojmem a své umění předává i dalším. V Hustopečích vystavuje významný slovenský malíř a pedagog docent Milan Rašla. 


Významný slovenský akademický malíř a výtvarník je pedagogem katedry scénografie divadelní fakulty Vysoké školy muzických umění v Bratislavě. „Za těch třicet let, co tam učím, jsem se poměrně intenzivně začal zaměřovat na divadlo a hudbu. I když hudbě jsem se vlastně věnoval vždy,“ usmívá se charismatický umělec Milan Rašla.

Právě hudba, ať už vážná nebo populární, provází celých padesát let Rašlovy tvorby a do Hustopečí přivezl výběr z těchto děl. „Hudba je nejabstraktnější žánr. Namaloval jsem spoustu obrazů na konkrétní skladby. Myslím si, že hudba se dá vnímat úplně stejně ušima, jako tahem štětce a vždycky ve vás zanechá nějaký dojem,“ popisuje Rašla svou vášeň, díky níž získal již mnoho ocenění.

Kromě toho se významný slovenský malíř před lety pustil i do trojrozměrných děl a některé z nich přivezl i do Hustopečí. „Dělám koláže ze svých vlastních obrazů a předmětů ze svého okolí, které jsou mi nějakým způsobem blízké. Dávám je do nových souvislostí a vytvářím z nich výtvarný, citový a pocitový objekt,“ vysvětluje Rašla a ukazuje nám například staré dřevěné okno s novou malovanou vitráží.

Kolik děl stihl Milan Rašla za padesát let vytvořit, ani neví. Většina z nich jsou v galeriích po celé Evropě nebo u soukromých sběratelů. Povolání pedagoga mu však příliš prostoru pro volnou tvorbu nedává. „Já jsem byl několikaletý školský funkcionář, takže na malování moc času nebylo. K vám jsem však přivezl věci z posledních asi dvaceti let, kdy už učím méně a času na malování je tak více.“

Přestože práci pedagoga zasvětil drtivou část života, malování je pro něj na prvním místě a návštěvníci muzea se o tom mohou přesvědčit do konce září. „Malování je určitě podstatně zajímavější činnost. Vzpomínám na svého učitele Filu, který nám říkával, že jedině v češtině a slovenštině jsou si tak podobná slova malovat a milovat,“ usmívá se malíř. -nov-

odebírejte přes RSS