Hustopečští prvňáčci poprvé usedli do lavic

2. 9. 2020 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video
Téměř stovka hustopečských prvňáčků se dočkala a poprvé mohla vstoupit do budov, které bude navštěvovat dalších 9 let. Místní základní školy pro děti připravily slavnostní zahájení a srdečně je přivítaly. 


Úterý 1. září 2020 znamená pro děti v celé republice konec prázdnin a začátek školních povinností. Plánovaná slavnostní zahájení, která měla na Základní škole Nádražní a Komenského proběhnout venku, se z důvodu špatného počasí přesunula do školních tělocvičen a tříd.

Nejen na prvňáčky se připravovali na Základní škole Nádražní, kde během prázdnin probíhaly údržbové práce spojené s novým školním rokem. Škola má za sebou také větší stavební práce: „O prázdninách jsme opravili jednu třídu, protože se nám zvedl počet žáků asi o 30, takže probíhaly běžné malířské práce, údržba,“ dodává ředitelka. Škola bude dodržovat doporučená bezpečnostní opatření, která se od 1. září opět zpřísnila „Po vyučování a během vyučování dezinfekce ploch a podobně,“ vypočítává paní ředitelka.

Do první třídy nastupuje 47 žáků, kteří se rozdělí do dvou tříd. „Ten počet je tak akorát, aby se žákům dostávalo individuální potřeby, takže za to jsme rádi,“ říká ředitelka. Letošní zahájení na ZŠ Nádražní proběhlo odlišně. Aby se v malé třídě nesešlo moc lidí, rozhodlo se vedení školy ke slavnostnímu zahájení v tělocvičně – což byl náhradní plán za školní dvůr, kde bohužel silně pršelo. „Bude tam slavnostní uvítání, přítomen bude pan místostarosta a poté žáci odejdou s paní učitelkou do třídy, kde mají nachystané lavice a věci tak, aby se jim alespoň na začátku u nás líbilo,“ těší se ředitelka.

Novou výuku zahájili také na Základní škole Komenského. „Letošní školní rok, co se týče příprav, byl trošku jiný, protože po 3,5měsíční odmlce nevíme přesně u některých žáků, jak na to jsou nebo nejsou a na kolik se do distanční výuky zapojili. Od září učitelé zahájí „průzkum“ znalostí, které žáci nabili za období, kdy byli doma,“ říká ředitel školy Jaroslav Vysloužil.

První školní den je spojen také s nástupem prvňáčků, které čekají nové povinnosti. „S paní starostkou jsme navštívili obě první třídy, v každé je přes 20 žáků. Zatím jsou lehce vyděšení, ale vidím v jejich tvářích, že to brzy přejde a stanou se z nich normální žáci se svými klady i zápory,“ dodává ředitel. Pan ředitel však věří v jejich brzkou aklimatizaci. Do klasického režimu by se mělo najet od příštího týdne, tento týden se spíše počítá s organizačními záležitostmi.   Nejen prvňáčkům, ale i starším žákům a pedagogům přejeme do nového školního roku pevné nervy a hodně štěstí. 

-slam-, -vyh-

odebírejte přes RSS