Hustopečští vinaři spojí své síly

4. 9. 2020 · 2 minuty čtení
Vážení vinaři,
v Hustopečích nás vinařů není málo a svým přátelům, zákazníkům i kolemjdoucím máme co nabídnout. Určitě ale i vy cítíte, že nám to v Hustopečích tak trochu skřípe. Dlouhá léta jsme všichni mohli sledovat různé více či méně úspěšné pokusy o spolupráci. Leccos se podařilo a máme na čem stavět, ale těch nedostatků a problémů, co nás tíží, je pořád dost a dost. Nějakou dobu se neexistenci vinařské samosprávy poměrně úspěšně snažilo suplovat město Hustopeče (organizace veřejných akcí atd.). To ale nejde dělat do nekonečna, navíc i MaK, přestože dělá, co může, má své nepřekročitelné limity.

Koronavirová krize nám ale v celé nahotě odhalila nedostatky, které nás všechny brzdí v rozvoji. Kde bychom mohli být, ale nejsme. Ve srovnání s okolními obcemi nám začal ujíždět vlak. Potenciál, který tady v Hustopečích máme, nedokážeme kvůli neexistenci dostatečně silného a akceschopného spolku adekvátně využít. Nikdo z nás si nedělá iluze, že vše, co se tady dlouhá léta zanedbávalo, se jako mávnutím proutku změní k lepšímu. Je to ale první krok, který by nás na cestu ke zlepšení poměrů mohl přivést.

V polovině června jsme svépomocí připravili trošku jinou verzi akce Slunovrat a ukázalo se, že to jde.  Že mnohdy zbytečné spory a žabomyší války mezi námi jsou způsobeny jen nedostatkem komunikace a že si leccos dokážeme vyříkat a nakonec i vyřešit.

Takže co s tím? 

Historické Ctihodné vinařské bratrstvo je tím bodem v historii města a našeho vinařství, pod jehož odkazem bychom se měli sejít a dát tomu všemu nový směr a novou náplň. 

Snaha tuto „instituci“ našeho města obnovit a dát jí nový život se táhne posledními lety jako červená nit. Některé pokusy se nám mohly zdát zdařilejší, jiné méně, ve všech ale byla snaha hustopečské vinařství někam posunout. Bratrstvo jako spolek tedy existuje, jen je třeba ho postavit tam, kam patří, a dát mu nový směr, sílu i náplň.

Nechceme zakládat další spolky a sdružení, které by nás rozdělovaly. Proto bychom chtěli využít spolek již existující.

Abychom tedy nechodili kolem horké kaše. Ve středu 9.9. v 18:00 se uskuteční ve sklepě Vinařství Košulič  setkání, které by tomu všemu mělo pomoci.
Zveme všechny vinaře, vinohradníky i milovníky vína, kteří by se chtěli na další činnosti budoucího vinařského bratrstva jakkoliv podílet.

Za přípravný výbor: Pavel Jurák, Michal Stehlík, Luboš Ivičič, Karel Otáhal, Eva Otáhalová, Marek Sedláček, Pavel Košulič

 

odebírejte přes RSS