Knihovna je připravena a volá zpět své čtenáře

3. 9. 2020 · 2 minuty čtení · 1 video

Po dlouhé odmlce se do městské knihovny vrátila běžná otevírací doba a bezproblémové půjčování knížek bez nutné karantény. Do nové sezony vstoupila knihovna s novou výstavou a chybět nebudou ani přednášky, na které jsme se nechaly paní knihovnicí rádi pozvat.


Po několikaměsíční odmlce se vrací život i do Městské knihovny Hustopeče. Nouzový stav a následný prázdninový režim, během kterých se čtenáři pro knihy zrovna dvakrát nehrnuli, využily knihovnice aktivně. „Udělali jsme revizi knihovního fondu, která se dělává jednou za pět let a zrovna to na letošní rok vyšlo. Také jsme knihovnu vymalovali,“ vzpomíná na poslední měsíce knihovnice Jana Unverdorbenová.

Půjčování knížek bylo pro čtenáře doposud velmi složité a mnohé to odradilo. „Během karantény sem čtenáři nemohli chodit vůbec, a když se to uvolnilo, tak jsme knížky půjčovaly u vchodových dveří. Knihy se dávaly do pětidenní karantény, vše probíhalo v rukavicích, bylo to komplikované,“ dodává.

Tato opatření již neplatí a čtenáři se mohou bez obav vracet. Do nového školního roku nastoupila knihovna s klasickou výpůjční dobou a novou výstavou sourozenců Hanzlíkových, která má příznačný název Náhodná, protože vybrané fotografie a malby nemají společné téma.

Ani v dalších týdnech knihovna zahálet nebude. „Ve čtvrtek 17. září v 17:00 přijede s cestovatelskou přednáškou o Novém Zélandu Tomáš Šapovalov, což bude velmi zajímavé,“ zve knihovnice.

Na říjnový Týden knihoven je v plánu tradiční amnestie upomínek a vrátí se i Univerzita třetího věku. „Letos je to již 11. semestr. Přednášky na téma barokní architektury v Čechách jsou v plánu 8. a 22. října a pokud by měl ještě někdo zájem, ať se nám v knihovně určitě nahlásí,“ nabádá Unverdorbenová.    

Prvním hostem literární kavárny bude v úterý 20. října spisovatelka Petra Dvořáková a o týden dříve ve čtvrtek 15. října zavítá do knihovny i oblíbený záhadolog Arnošt Vašíček. „Jeho přednáška bude na téma České tajemno. Knížku s tímto názvem i další jeho tituly máme v knihovně k zapůjčení, kdyby se chtěl někdo připravit předem,“ směje se knihovnice.

K vypůjčení je tu dalších asi 3000 titulů, tak neváhejte především dětem pořiďte čtenářský průkaz. „Máme to tu hezké a čisté, a budeme rádi, když se k nám čtenáři vrátí - ať už pro knížky nebo na nějakou akci,“ těší se Unverdorbenová. -nov-

odebírejte přes RSS