Základna je hotová, záchranáři vyjedou v říjnu

18. 9. 2020 · 2 minuty čtení · 24 fotografí · 1 video
Téma Z města

S lehkou nostalgií sledovali záchranáři Záchranné výjezdové služby v Hustopečích, jak jim před očima roste nová moderní základna. Doposud vyjížděli z polorozpadlé kotelny nemocnice a přestože si na tyto prostory za ta léta už zvykli, do nového se těší.


Šestnáct měsíců trvalo postavit v areálu Nemocnice Hustopeče zbrusu novou budovu výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Slavnostního přestřižení pásky se v pátek 18. září chopili zástupci samotných záchranářů, zhotovitelů, zástupců města Hustopeče i zřizovatele, kterým je Jihomoravský kraj. 

„Hustopečská stanice, kterou dnes otevíráme je první z těch, které modernizujeme po celém kraji. Tedy první mimo město Brno. Situace tady byla dlouhodobě velmi špatná a naznali jsme, že místní služba opravdu není služba 21. století. Sami víte, že záchranáři sídlili v kotelně bez jakéhokoliv zázemí. A já jsem proto velmi rád, že jsme zde mohli postavit tuto úžasnou novou základnu a doufám, že bude hlavně dobře sloužit záchranářům a že to následně poznají i občané, pacienti,“ neskrýval radost z hotového díla hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Samotná služba v Hustopečích fungovala stabilně a nové prostory tak zajistí především kvalitní zázemí pro samotné záchranáře. „Práce záchranářů je náročná, proto jsme v nové budově mysleli především na jejich kvalitní prostředí. V přízemí budovy je samozřejmě stání pro výjezdový a záložní vůz, je tam technické zázemí pro očistu vozu a podobně. Také je tam místnost s počítačem, kde si kolegové budou vyzvedávat výjezdové lístky. Ve druhém patře jsou pak pobytové místnosti, kanceláře, sociální zázemí, šatny. Ve třetím patře je technické zázemí jako klimatizace, kotelna a podobně. Snažili jsme se o to, aby všechny vazby v budově byly krátké. Schodiště bylo umístěno optimálně tak, aby se záchranáři co nejrychleji dostali z pobytových místností k samotnému vozu. Celá budova se stavěla 16 měsíců a náklady, které jsou hrazeny z dotace Evropské investiční banky se vyšplhaly k 48 milionům korun,“ popsala základnu tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Už prvního října vyrazí z nové základny první posádka a rovnou v nové sanitce, kterou hustopečská záchranka také získala. „Prozatím se počítá s jednou lékařskou posádkou, ale kapacita byla navržena tak, aby zde v budoucnu mohla fungovat ještě jedna. Prozatím zde ale bude působit deset záchranářů a pět lékařů,“ dodává Bothová.

Hustopečská záchranka je jednou z 23, kterými Jihomoravský kraj disponuje. Na Břeclavsku pak fungují tři. „Samozřejmě je to zařízeno tak, abychom byli do každého koutu kraje mohli dojet do 20 minut, což je dáno zákonem. Proto jsou základny optimálně rozmístěny po kraji. Hustopečská obhospodařuje nejbližší okolí a vyjíždí tam, kam je vyslána operátorem,“ popisuje systém výjezdů Bothová.

Už za týden se v podobném složení bude v prostorách nemocnice slavit znovu. Ale tentokrát se stavět teprve začne. „Příští pátek 25. září v 10.00 se sejdeme o pár metrů dál, na prostranství za poliklinikou, kde společně zahájíme výstavbu, poklepeme základní kámen dlouho plánovaného Domova důchodců,“ těší se starostka Hana Potměšilová. -nov-

odebírejte přes RSS