Práce na stadionu míří do cílové rovinky

22. 10. 2020 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video

V červenci tohoto roku začala rozsáhlá a dlouho očekávaná rekonstrukce sportovního stadionu. V její první fázi se při pohledu na rozbourané plochy hřiště nechtělo věřit tomu, že tu do konce roku vznikne špičkové sportoviště. Dělníci ale pracovali i ve ztížených deštivých podmínkách a připravují pokládání atletického oválu i fotbalového trávníku.


Pomyslnou cílovou čáru už má na dohled největší investiční akce města Hustopeče pro letošní rok. Nákladná rekonstrukce sportovního stadionu, na jejímž projektu pracovali přes tři roky zástupci jednotlivých sportovních oddílů začala v červenci a hotovo by mělo být už v prosinci. 

„Nyní jsme ve fázi před kladením živice. Mělo by se asfaltovat a následně pokládat umělý atletický povrch. Souběžně s tím začne i zatravňování fotbalového hřiště. Věřím, že se všechno podaří, i když počasí nám nepřeje a venkovní práce tím nezvykle deštivým podzimem hodně trpí,“ popisuje současnou situaci na stadionu místostarosta Bořivoj Švásta, který postup prací kontroluje každý týden.

Právě voda byla jedním z důvodů rekonstrukce celého stadionu. Nový systém odvodnění má zabránit zdržování vody na fotbalovém hřišti, které bývalo při větších srážkách nepoužitelné. Nového vybavení se však dočkají i atleti. „Všechny prvky zůstanou tak, jak byli sportovci zvyklí, ale budou nové. Vždyť jen ten ovál byl v podstatě nepoužitelný a pro sport byl nebezpečný. Přibude nový umělý povrch, všechny sektory se vybudují nové. Jediné, co se změní, tak je skok do dálky, který se od kabin přesune na stranu ke tribuně. “

Kromě modernizace stávajícího vybavení přinese rekonstrukce i nové sektory, třeba vodní příkop nebo klec na vrh kladivem či diskem. Nové bude i ozvučení tribun a plochy.

Celkové náklady ve výši 33 milionů korun pokryjí z drtivé většiny schválené dotace a výsledný majetek, který rekonstrukcí vznikne, přejde na Město Hustopeče. „Z Ministerstva školství se podařilo získat dotaci ve výši 23 milionů a Jihomoravský kraj již schválil příspěvek 3 miliony korun. Město se tak bude podílet asi sedmi miliony korun,“ sčítá místostarosta.

Špičkové sportovní zázemí si už na jaře budou moci vyzkoušet nejen sportovní oddíly, ale i široká veřejnost. „Veřejně přístupný ten areál být musí, protože to je jedna z podmínek dotací. Na nás už je vymyslet, jakým způsobem stadion zpřístupnit, aby tu mohly fungovat jak všechny kluby a oddíly, tak jednotlivci.“ -nov-

Podívejte se také na: 

odebírejte přes RSS