Střelnice získá díky dotaci zpět svou krásu

19. 11. 2020 · 2 minuty čtení · 14 fotografí · 1 video
Téma Z města

Dvoupodlažní objekt na ulici Na Hradbách patří k nejstarším budovám ve městě a byl postaven za účelem obrany města. V posledních letech, navíc i po požáru, chátrá. Pomůže dotace, kterou město bude moci čerpat v následujících třech letech.


Oko nejednoho obyvatele Hustopečí a okolí nezůstane suché při vzpomínkách na mladí prožité v budově Střelnice. Před pár lety se v ní nacházela diskotéka, historie budovy však sahá do daleké minulosti. Současný stav Střelnice volá po zásahu řemeslníků. A její prosby byly vyslyšeny. Podařilo se totiž získat dotaci, která budově navrátí její dávnou krásu a slávu. „Jedná se o podprogram Ministerstva pro místní rozvoj, „Podpora regenerace brownfieldu pro nepodnikatelské využití“ a dotační titul „Revitalizace a rekonstrukce“. Dotace bude činit 60 % způsobilých výdajů, které jsou v této chvíli vyčísleny na 6,2 milionu, dotace bude tedy 3,7 milionu korun,“ říká projektová manažerka Pavla Novotná. „Momentálně čekáme na vystavení registrace akce a potom bychom připravili výběrové řízení na zhotovitele,“ dodává Novotná. Dotaci lze vyčerpat do tří let od vystavení rozhodnutí, tedy do konce roku 2023 a bude využita na stavební úpravy, interiéry se budou řešit zvlášť.

Virtuální prohlídka návrhu interiéru ZDE.

Na stavu budovy se podepsal také požár, který ji zachvátil v roce 2008. Vedení města tak v minulosti řešilo, co s ní – prodat či zbourat? „Nakonec vyhrál názor, že to jedna z mála historických budov a bylo by hezké ji zachovat a navrátit ji původní tvář a vymyslet něco smysluplného vevnitř budovy,“ seznamuje nás s plány místostarosta Bořivoj Švásta. Práce na budově bude dost, její současný stav je totiž mírně řečeno „zoufalý“. „Je to zasíťované, aby nepadala střešní krytina a je zabezpečena proti vniku cizích osob. Budova byla kompletně vyklizena. Vznikla studie na rekonstrukci, máme vymyšlený i interiér a poslední dotační titul nám konečně vyšel. Měl by to být prostor pro setkávání, na stěnách bude historie starých budov ve městě, a protože jsme Na Hradbách, tak zde bude například staré vinařské nářadí,“ představuje Švásta.

A k čemu vlastně v minulosti budova sloužila? Napovídá její název. „Souvisí to s tím, že Hustopeče byly město a měly domobranu – museli tu být bojeschopní muži. S objevem kuše bylo nutné, aby se muži naučili s kuší zacházet, takže musela vzniknout výcviková místa. S palnými zbraněmi, které do Hustopečí přinesli například husité, bylo nutné stavět střelnice mimo město, aby nezpůsobily požár a nedělaly hluk, takže naše střelnice, jak předpokládáme, se stavěla v průběhu 16./17. století a tam byl prováděn výcvik palnými zbraněmi,“ říká dr. Nezhodová z místního muzea.

-vyh-

odebírejte přes RSS