Iva Záděrová pohne rukou a míří do Paraplete

10. 12. 2020 · 3 minuty čtení · 1 fotografie · 1 video
Téma Z města

Ve středu 9. prosince jsme po půl roce zavítali na návštěvu za Ivou Záděrovou, která je po operaci nohou a před sebou má několik významných kroků. Pomoci jí můžete i vy, a to příspěvkem na transparentní účet 5609266389/0800.


V březnu to budou už tři roky od osudného pádu z koně, který Ivu Záděrovou upoutal na lůžko. Přes nepříznivé prognózy doktorů se však nevzdala a s pomocí rodiny a celého týmu rehabilitačních pracovníků se její stav stále zlepšuje. „Ona je po polytraumatu, kdy celá páteř byla v podstatě zborcená. Samotné porušení míchy je ale jen část problému, protože se u ní objevil psychosomatický syndrom v podobě křečí, se kterými se vyrovnává hůře. Dnes už ale víme, jak na to a v podstatě během pár minut jsme schopni ji při takovém záchvatu uvolnit. Ten posun je znát,“ popisuje stav Ivy rehabilitační pracovník Mgr. Ján Vašečka, který s ní cvičí již dva a půl roku.

Začátkem září Iva podstoupila operaci nohou, během které se pravou nohu podařilo zcela narovnat. Sama se nám pochlubila s nejvýraznějším pokrokem, kterého dosáhla. „Poslední dobou se soustředím na hybnost dlaní, hlavně prstů na pravé ruce, to mi celkem jde,“ chlubí se nadšeně Iva a svou nově získanou schopnost předvádí i před kamerou.

Už 4. ledna by Iva měla vyrazit na sedmnáctidenní program do centra Paraple v Praze. Radost z cesty kazí neúměrně vysoká cena přepravy, kterou pojišťovna nechce proplatit. „Rozum zůstává stát nad tím, že cesta tam i zpět vyjde na 60.000 Kč. Ale je to tak a když už se nám tam Ivu podařilo dostat, tak pro to prostě uděláme všechno. Ona sama z toho má trochu obavy, protože přece jenom je pořád s námi doma, jen občas vyjde na nějakou tu procházku. Ale prospěje jí to, protože tam uvidí, že není jediná s takovým postižením a ukážou jí tam i další věci, které je možné procvičovat. A nebudu skrývat ani to, že i my s manželem si rádi na chvíli odpočineme od toho zápřahu. Je to náročné,“ svěřuje se maminka Ivy Zdena Záděrová.

S úhradou cesty by mohli pomoci dárci během Adventního online koncertu města Hustopeče v sobotu 20. prosince. Na transparentní účet je však možné přispívat již nyní. Kromě cesty do Paraplete se z něj hradí a v nejbližší době budou hradit další léčebné výlohy. „Ani ve snu by mě nenapadlo, kolik to všechno stojí. Už má za sebou dvě operace, každou za asi 80.000Kč, třikrát už byla v Piešťanech a tam stojí každý pobyt okolo 150.000 Kč. Všechny pomůcky, které potřebuje, to jsou částky v desítkách tisíc. A to nemluvím o všech rehabilitacích, které s manželem hradíme ze svého,“ vysvětluje účel získaných prostředků paní Záděrová.

Jakmile to bezpečnostní opatření proti Covidu dovolí, vyrazí Iva i do lázní Piešťany, kde se bude pomalu pokoušet stát na nohou. „Díky té pandemii se to všechno zpozdilo, touhle dobou už tam dávno měla být. Čas utíká a ona nesmí v té terapii zpomalit, aby se dostavily výsledky,“ zoufá si Záděrová. 

Iva sama se snaží vidět vše pozitivně a diváky pozvala ke sledování adventního koncertu. „Já se mám moc dobře a těším se na koncert. Budu se také dívat a děkuju vám všem za každý dar, za každou pomoc. Moc mi to pomáhá.“

Své příspěvky posílejte klasickým způsobem na transparentní bankovní účet č. 5609266389/0800. Potřebujeme získat 60.000Kč na přepravu Ivy do centra Paraple v Praze. Dárce, který do konce 31.12.2020 pošle na účet nejvyšší částku, získá od Města Hustopeče láhev Zlaté Mandlovky a originální obraz mandlové víly malíře Antonína Vojtka. Za každý dar předem děkujeme.

  -nov-

odebírejte přes RSS