Hustopeče soutěží o milion korun na rodinnou politiku

10. 2. 2021 · 2 minuty čtení · 1 video
Téma Z města

Odpuštění poplatků za odpady pro děti do jednoho roku nebo příspěvek 5 000 korun rodičkám s trvalým pobytem v Hustopečích. Od nového roku v Hustopečích platí několik novinek a bonusů, které mají za úkol jediné: podpořit pro rodinnou politiku a sociální oblast. Pomoci by mohla i soutěž Obec přátelská rodině, do které se Hustopeče již přihlásily. Ve hře je dotace až do výše 1 milionu korun na širokou škálu aktivit města i spolků.


Město Hustopeče se letos přihlásilo do soutěže Ministerstva práce a sociálních věcí Obec přátelská rodině a seniorům, jejímž cílem je podpora různých sociálních skupin. Vítězné obce a města získávají v jednotlivých kategoriích příslib poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu. „Neinvestiční znamená, že dotace není určená na velké nemovité objekty či věci pevně spojené se zemí, ale spíše na akce a aktivity, které podporují prolínání seniorské a rodinné politiky. Příkladem může být třeba den rodiny, tábory a výlety, den sociálních služeb a podobně. Velký důraz je tam spojený na spolupráci napříč organizacemi,“ představuje účel dotace radní pro rodinnou politiku Josef Horák.

Zástupci města oslovili a oslovují neziskové organizace a spolky ve městě s nabídkou participace. Vítězná částka by totiž mohla pokrýt i aktivity, na které se dříve nedostávaly prostředky. „V současné době spolupracujeme s našimi projektovými manažerkami a se sociálním odborem a všechny obesíláme. Pokud jsme na někoho zapomněli, pak apeluji, aby se nám ozvali a mi mu pošleme krátký dotazník, kde vlastně představí svůj projekt. Dá se říci, že čím více těch aktivit bude, tím lépe,“ usmívá se Horák.

Konkrétní projekty, které by z dotace mohly být podpořeny se teprve rýsují. „Rámcově si dovedu představit, že z toho budou hrazeny třeba volnočasové aktivity, které dokáží propojit seniory s rodinami, které podpoří pěstounské rodiny, semináře pro pečující a podobně,“ vypočítává Horák.

Pro rodinná politika a sociální oblast je pro město Hustopeče klíčová a vítězství v soutěži by mohlo pomoci rozšířit nabídku podpory. A to ještě v tomto roce. „Za sebe můžu říct, že se snažíme dělat v této oblasti maximum a byli bychom velmi rádi, kdybychom touto dotací dokázali podpořit další rozvoj. V současné době jsme na konci auditu familyfriendlycommunity, v jehož rámci jsme se zavázali a letos už i začali přispívat částkou 5 000 korun rodičkám s trvalým pobytem v Hustopečích. Mimo tento audit jsme již v loňském roce odpustili poplatky za komunální odpad za děti do jednoho roku. Doufáme, že budeme pokračovat úspěšně dál, našlápnuto máme dobře,“ usmívá se Horák. -nov-

odebírejte přes RSS