Dobrovolníci uklízeli a zhasla i radnice

29. 3. 2021 · 3 minuty čtení · 28 fotografí · 1 video
Téma Z města

Hned dvě dobrovolnické iniciativy se nejen v Hustopečích sešly v sobotu 27. března - Ukliďme Česko a Hodina Země. Obě dvě si kladou za cíl pomoci přírodě. Jedna úklidem odpadků, druhá symbolickým apelem na obnovu klimatu. 


Desítky lidí se vydaly v poslední březnovou sobotu do ulic. Nešly však jen na procházku za jarním sluníčkem – jejich motivace byla tentokrát mnohem větší. CVČ Pavučina už po šesté pořádala ekologickou akci, při které se uklízely Hustopeče a její přilehlé okolí.

Procházky jsou teď jedním z mála způsobů, jak si zpříjemnit vleklé dny, kdy jsme zavření doma. S nárŮstem lidí v přírodě však přibývají i odpadky. Přestože současná situace stále mnoho aktivit neumožňuje, rozhodlo se CVČ Pavučina zapojit do každoroční akce Ukliďme Česko, a to i za zpřísněných podmínek. „Jako taková nejpříjemnější část dne bývá opékání špekáčků, kde se najíme, povykládáme si, co kdo kde našel, zhodnotíme akci a sdělíme si dojmy. Tato část však bohužel letos musí vzhledem k současné situaci odpadnout. Dobrovolníci budou sbírat spíše individuálně a nebude hromadný start, tak, jak jsme zvyklí,“ vyjmenoval plány akce organizátor Filip Hrabal. I čas akce byl jiný. Pořadatelé se rozhodli začít už dopoledne, aby se všichni dobrovolníci lépe rozprostřeli a zbytečně se nekumulovali.

Ten, kdo se na honbu za odpadky vydal už dopoledne, vyhrál. To počasí dobrovolným uklízecím četám přálo nejvíc. Po obědě už se sluníčko schovalo a chvíli také sprchlo, ale ani to nadšené sběrače neodradilo.

Kdo potřeboval, mohl se od desáté do šestnácté hodiny zastavit u místní radnice, kde byly připraveny rukavice a pytle, do kterých odpadky sbírali. Na místě bylo připraveno také několik různě náročných tras. Dobrovolníci si mohli vybrat takovou, která odpovídala jejich času a zdatnosti. „Filip krásně nachystal mapu, trasy, a dokonce si ty trasy i objel, aby viděl, kolik tam toho je, jestli je to trasa vhodná pro rodinu s dětmi, maminky s kočárkem nebo nějakého sportovce, který je ochoten zajít si i dál,“ potvrdila pořadatelka Ingrid Florusová.„Škoda je, že nemůžeme nabídnout to, co každý rok, a to to, že si na konci uděláme ohýnek a opečeme špekáčky,“ posteskla si Florusová. 

Nejmladší účastníci však nepřišli úplně zkrátka. Hned na samotném začátku je Pavučina obdarovala alespoň omalovánkami, pohlednicemi a ořezávátky. Účastníků se sešlo překvapivě velké množství. „Nevím, jestli to bylo širším výběrem času nebo tou dobou, kdy jsme všichni doma a láká nás to ven, každopádně za mě bylo letos víc lidí,“ těší se z vysokého počtu zúčastněných organizátorka Florusová.

Na celodenní akci věnovanou životnímu prostředí navázala Hodina Země, do které se Hustopeče zapojily už podruhé. O půl deváté večer na celou jednu hodinu zhasla radnice a veřejná osvětlení na Dukelském náměstí.

Pavučina nezahálí a už tento týden připravuje další akci, kterou je možno v současné době uskutečnit. „Protože jsme týden před Velikonocemi, připravili jsme takové drobné putování s velikonočním zajíčkem – budou to čtyři stanoviště v Hustopečích, nezabere to příliš času, maximálně dvě hodinky,“ přibližuje nadcházející iniciativu Ingrid Florusová. 

Tato forma zábavy bude vhodná i pro maminky s dětmi a připravena po dobu čtyř velikonočních dnů, od pátku do pondělí.

odebírejte přes RSS