Jarní sbírka potravin překonala podzim

25. 4. 2021 · 3 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video

 Lidí potřebujících pomoc neustále přibývá. Napomohla tomu bohužel i koronavirová krize, která sociální rozdíly ještě více prohloubila. Naštěstí se ale pořád najdou organizace se spoluobčané, kteří jsou ochotni podat pomocnou ruku.


Charitativních akcí a způsobů, jak finančně či materiálně pomoct sociálně znevýhodněným občanům už existuje bezpočet. Sbírka potravin je ale ojedinělá. Zapojuje se do ní celá Česká republika a pomáhají především obchodní řetězce. Volání po uskutečnění jarního kola Sbírky potravin bylo hlasité. Už přes rok trvající koronavirová krize zapříčinila vyšší počet lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. „Klientů za poslední rok přibylo neskutečně moc. My si teda čísla nevedeme, ale co od spolupracujících organizací víme, tak klientů přibývá, a to právě vlivem pandemie, protože spousta spoluobčanů přišla o práci. Pokud bych měla vyzdvihnout přímo konkrétní skupinu, tak za ten poslední rok se nám nejvíce začaly ozývat maminky samoživitelky,“ potvrzuje koordinátorka Potravinové banky Brno, Romana Sýkorová.

Rodiče samoživitelé ale nejsou jedinou skupinou, které Sbírka potravin pomáhá. Orientuje se také na seniory, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované občany či lidi bez domova. Hustopeče se letos už podruhé zapojily také. Kromě toho, že se v místních obchodech objevily nákupní košíky, kam lidé mohli do Sbírky přispívat, byla pod věží kostela sv. Václava vyhrazena místnost, odkud vybrané potraviny putovaly přímo lidem z Hustopečska. „My máme v současné době přes sto odběratelských organizací a určitě nejsme schopni pokrýt potřeby všech klientů, protože se jedná o přes čtyři tisíce koncových klientů. Takže v momentě, kdy vy jako město pořádáte sbírku pro Farnost u vás ve městě, tak je to super, protože my pak ty potraviny použijeme právě pro ty maminky samoživitelky, na které se často zapomíná,“ libuje si Sýkorová.

Hustopečská sbírka potravin probíhala dva dny – v pátek a sobotu. A už na konci prvního dne bylo záhodno akci hodnotit jako úspěšnou. „Troufnu si říct, že je toho snad ještě víc, než toho bylo minulý rok, kdy jsme pořádali první kolo,“ raduje se vedoucí Marketingu a kultury, Jana Hrádková. „Lidi nejvíc nosí výživy i sladkosti pro děti, zavařeniny a druhé největší zastoupení mají konzervy a takové trvanlivé potraviny, které nejsou náročné na nějaké vaření nebo dlouhou přípravu,“ dodává.

Jarní kolo potravinové sbírky si opět vzala pod křídla děvčata z Marketingu a kultury města Hustopeče a oproti podzimnímu kolu mělo jednu velkou výhodu – uvolnily se prostory bývalé skautské klubovny. V té ještě na podzim dočasně sídlila mateřská škola. „Je to pro nás určitě lepší na manipulaci, můžeme si to víc roztáhnout, lépe se to počítá a můžeme to snadněji třídit,“ pochvaluje si vedoucí Marketingu a kultury.

Celá akce proběhla s ohledem na stávající epidemiologickou situaci. Přebírání veškeré materiální pomoci bylo velmi rychlé a děvčata z Marketingu odváděla skvělou práci. „Lidi to sem přinesou rovnou z obchodu, v taškách, my si to vyskládáme, a potom si to rozložíme a třídíme podle sortimentu, aby se v tom paní z farnosti, které potraviny potom předávají klientům, lépe orientovaly a měly to jednodušší,“ popisuje Jana Hrádková.

Sečteno podtrženo – v Hustopečích se vybrala více než tuna potravin a téměř 500 kusů drogistického sortimentu, což je téměř o čtvrtinu více než v podzimním kole.

  • mléko 86 l
  • konzervy  109,8 kg
  • sirupy, džusy  35,7 l
  • olej  67,75 l
  • luštěniny  71,43 kg
  • mouka 123,3 kg
  • rýže  81,74 kg
  • zavařeniny 50,62 kg
  • těstoviny  166,5 kg
  • cukr, sůl  40 kg
  • kakao, čaje, káva  18,96 kg
  • instantní polévky apod. 24,67 kg
  • dětská výživa a sladkosti  129,597 kg
  • slané pochutiny  6,97 kg
  • drogerie - 470 kusů šamponů, sprchových gelů, pracích prášků, krabic respirátorů apod.

Trvanlivé potraviny nenosily pouze jednotlivci či rodiny, ale také kolektivy. Do sbírky velkou měrou přispěly také některé odbory Městského úřadu, neziskové organizace nebo třeba žáci prvního stupně Základní školy Klobouky u Brna. Všem za pomoc opravdu děkujeme.

-slam-

Foto: Richard Skoumal

 

odebírejte přes RSS