Bezbariérová a nově vybavená Nádražka

2. 5. 2021 · 2 minuty čtení · 12 fotografí · 1 video

Nové vstupní dveře, bezbariérový přístup, výtah i nová multimediální učebna. To vše a mnohem více můžou žáci od dubna najít na Základní škole Nádražní, kde od minulého roku probíhala rozsáhlá rekonstrukce.


Základní škola Nádražní voní novotou. Před pár týdny v ní skončila rozsáhlá rekonstrukce trvající od října. Ne všechny úpravy jsou viditelné na první pohled, pro školu a její fungování jsou však zásadní. Samotný nápad na modernizaci školy už ale vznikl mnohem dříve. O tento investiční záměr bylo zažádáno už v roce 2017. „Ten skončil u poskytovatele dotace pod čarou, ale vloni se ozval s tím, že se nějaké finance ještě našly. Ten letitý projekt bylo nutné zaktualizovat, aby splňoval potřeby a my dotace mohli čerpat,“ popisuje průběh realizace místostarosta Bořivoj Švásta. To vše se podařilo, vysoutěžily se firmy a stavební úpravy mohly začít.

Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré – do celé akce poněkud nahrávala současná situace, kdy děti nenavštěvovaly budovu školy, což znamenalo, že se investice dala realizovat dřív, než bylo původně zamýšleno. „To, že nejsou děti ve škole, nám určitě v žádném případě nevyhovuje, ale probíhaly tady opravdu rozsáhlé práce a bylo tady hodně prachu i hluku. Pokud by tu byl plný provoz, tak by to bylo komplikovanější,“ potvrzuje ředitelka ZŠ Nádražní, Ivana Matějíčková.

Půl roku práce může ve stavební sféře znamenat velmi málo času. V případě Základní školy Nádražní byla tato doba naprosto dostačující. A že se toho podařilo stihnout opravdu hodně. „Postavil se výtah, zajistil se bezbariérový vstup do budovy, vyměnily se vstupní dveře, přimontovala se plošina a toalety jsou nově také bezbariérové,“ vyjmenovává všechny novinky ředitelka školy. Ve škole také vznikla moderní multifunkční učebna, která bude primárně využívána pro výuku cizích jazyků a informatiky.

Vedení školy si kromě toho už dlouho smýšlí na výdejnu obědů v rámci školní budovy. Z tohoto kroku muselo sejít – výstavba by probíhala ve stejném místě, jako realizace výtahové šachty, a tak dostal přednost výtah. „O výdejnu obědů je momentálně požádáno v rámci dotace. Nyní se čeká se do konce května a potom budeme vědět víc. Kdyby se začalo stavět, tak nejdřív za rok,“ odhaluje možnou budoucnost Matějíčková. Kromě toho by byla ještě ráda, kdyby došlo k úpravě zadní fasády školy.

Stavební úpravy nejsou jedinou změnou. Díky dotacím do školy připutovalo také několik nových pokrokových učebních pomůcek a vybavení. Nejvíce z nich se stalo součástí multimediální třídy, obzvláště zábavné teď budou ale také hodiny biologie – preparáty bude možno pozorovat pod elektronickým mikroskopem přímo na plátně.

-slam-

  68963

Název projektu: MODERNIZACE ZŠ HUSTOPEČE, NÁDRAŽNÍ 4

Registrační číslo projektu: CZ.06.2.67/0.0/0.0/16_062/0003942

odebírejte přes RSS