Rekonstrukce stadionu finišuje navzdory překážkám

5. 5. 2021 · 4 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video

Se stejným zápalem, s jakým vstupují do sportovních utkání, začaly oddíly TJ Agrotec Hustopeče za podpory města s rekonstrukcí sportovního stadionu. Původní megalomanský projekt prošel značným uskromněním tak, aby dosáhl na potřebné dotace a zároveň nabídl kvalitní zázemí především pro fotbalisty a atlety. Ani tak se stavba neobešla bez překážek a rozepří, které naneštěstí eskalují těsně před předáním hotového díla.


Dlouhé roky působil městský sportovní stadion zanedbaným dojmem a investice do něj byly minimální. Od loňského roku se zde však intenzivně pracuje. Tělovýchovná jednota Agrotec Hustopeče dosáhla na několik dotací a ve spolupráci s fotbalovým i atletickým klubem za dozoru města vzniká za uzavřenými branami nový sportovní areál. 

„Stadion je vlastně hotový. Těsně před dokončením je pokládání tartanu, máme zasetý trávník, který začíná růst. Hotové jsou sektory pro hod koulí i doskočiště, takže jsme opravdu v samém závěru,“ popisuje stav stadionu předseda Tělovýchovné jednoty Zdeněk Rybář.

Rekonstrukce však neprobíhala vždy hladce a termín dokončení i předání hotového díla se muselo dokonce odložit. „Předání stavby proběhlo v červenci loňského roku s tím, že termín dokončení byl dotačním titulem stanoven na 31. prosinec. Kvůli situaci s pandemií a kvůli extrémně deštivému konci roku posunul poskytovatel dotace termín dokončení do poloviny roku 2021. Tělovýchovná jednota následně podepsala se zhotovitelem dodatek o předání do 31. května. Uvidíme, jestli se to stihne, protože stejně jako byl loňský rok extrémně srážkový, tak ten letošní je velmi chladný. A všechny technologie, které se nyní provádějí, jako založení trávníku či položení tartanu, potřebují vysoké teploty a vodu,“ vysvětluje místostarosta Bořivoj Švásta.

Právě voda, respektive odvodnění celé plochy se ukázalo být největším problémem. „V průběhu stavby během těch deštivých měsíců se ukázalo, že projektantem spočítaný objem vsakovacích nádrží nepobere všechny srážky, které mohou kdykoliv spadnout. Město tomuto problému vyšlo naproti tím, že zadalo projektování havarijních přepadů těchto nádrží pro případ, že by znovu nastalo takové deštivé období, aby voda nestála pod stadionem. Jejich vybudování bude stát řádově 500 tisíc korun a momentálně jedná objednatel se zhotovitelem o tom, kolik z těchto nákladů zaplatí zhotovitel, nakolik uzná svou chybu při výpočtech. Město Hustopeče se snaží jen chránit svůj majetek tak, aby do budoucna nedošlo k jeho ohrožení,“ osvětluje komplikovanou situaci investiční technik města Radek Krušina.

Se způsobem odvodnění ale třeba i s úpravou povrchu trávníku zásadně nesouhlasí předseda Fotbalového klubu Hustopeče Jaroslav Šebesta, který své rozhořčení prezentuje na sociálních sítích. Tam dokonce ohlásil i své odstoupení z funkce. Na kameru se vyjádřit odmítl, ale mimo záběr se nám svěřil, že zhotovitel opakovaně nebral zřetel na jeho připomínky.

„Já celou tu situaci vnímám tak, že všechny postupy, které se tu dějí jsou prováděny správně. Ostatně od toho tu máme i technický dozor, který si najala Tělovýchovná jednota. Já věřím, že jak tento dozor, tak sama firma, která rekonstrukci zhotovuje jsou odborníci ve svém oboru, že to není jejich první stadion. Ta bouřlivá situace mě mrzí, ale chápu ty emoce, když se věci nedějí přesně tak, jak si někdo představuje. Nicméně zodpovědnost za celé dílo je na té firmě a nechal bych to na ni,“ neskrýval smutek nad reakcemi pana Šebesty místostarosta Bořivoj Švásta.

Sám zhotovitel ručí za kvalitu i zvolené postupy a je připraven na případné reklamace, ovšem až po předání hotového díla. 

Všechny zúčastněné strany se shodnou na tom, že je důležité téměř hotový areál dokončit, aby mohl plně sloužit svému poslání. „Já doufám, že ty spory ustanou v momentě, kdy bude vše předané a bude to fungovat. Nejen pro fotbalisty nebo pro atlety, ale pro celou veřejnost, protože to bude otevřený prostor,“ těší se Zdeněk Rybář.

Stejné naděje vkládá do dokončení stadionu i vedoucí atletického oddílu Zbyněk Háder, kterého fanoušci fotbalu obviňují ze zničení hřiště kvůli atletickému oválu. „Myslím si, že tady vznikne krásné sportoviště, kterým se budou Hustopeče moci chlubit. A opravdu se těším až na tu plochu vyběhnou společně atleti i fotbalisté, až tam budou naše děti trénovat a třeba i závodit.“

Stavba byla vysoutěžena za 33 milionů korun, Původně se město mělo podílet spolufinancováním ve výši 10 milionů korun, ale díky dalším získaným dotacím z kraje se snížila spoluúčast města o 2 miliony 100 tisíc. Ty poputují zpět do sportu. „Už nyní se z ušetřených prostředků opravují beachvolevbalová hřiště na městském koupališti, zakoupíme cílovou kameru, zametací stroje, opraví se tribuna, všechno půjde do sportu,“ uzavírá místostarosta. -nov-

odebírejte přes RSS