Do očkovacího centra už jen na druhé dávky

28. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 6 fotografí · 1 video
Téma Z města

Zájemci o očkování proti nemoci Covid-19 v Hustopečích mají od 28. června jednodušší rozhodování o tom, kde si dávku nechat podat. Po doočkovaní druhých dávek ukončí činnost očkovací centrum ve Společenském domě. 


V pondělí 28. června byly v očkovacím centru ve Společenském domě v Hustopečích naposled podávány první dávky očkovací vakcíny proti nemoci Covid-19. Do 9. srpna se vyočkují dávky druhé a následně centrum po 5 měsících fungování ukončí svoji činnost. „Registrace do tohoto centra skončila už 14. června. Důvodem byl klesající zájem o očkování, proto není důvod centrum nadále udržovat. Zájemci, kteří se ještě do 14. června registrovali dostali svou první dávku právě dnes, 28. června, a do 9. srpna budou podány všechny druhé dávky,“ vysvětluje starostka Hana Potměšilová.

Další zájemci o očkování však nepřijdou zkrátka. Druhé očkovací místo v Nemocnici Hustopeče funguje dál a dokonce očkuje i stejnou vakcínou Pfizer/Biontech. „Není nic jednoduššího, než se na očkování nahlásit tam. Vlastně zmizí i občasné nejasnosti v tom, kam se zájemci vlastně k očkování nahlásili,“ dodává starostka.

Zdravotnický tým Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, který měl očkovací centrum ve společenském domě na starost doposud podal na 39 000 vakcín, v průměru okolo 700 dávek denně. To vše by se však neobešlo bez aktivní pomoci dobrovolníků. „Byly dny, kdy jsme v centru potřebovali i 8 dobrovolníků denně. Velký dík patří i starostům ORP Hustopeče, kteří nám pomohli dobrovolníky shánět. Byla to doba lockdownu, takže se nám zpočátku hlásili živnostníci, kterým byla pozastavena činnost, takže díky nim se to celé podařilo nastartovat, přicházeli nám pomoci studenti i důchodci, všem jim patří obrovské díky,“ neskrývala dojetí starostka.

O spokojenosti klientů, kteří centrem prošli, svědčí i nástěnka plná vzkazů s díky, které zdejšímu kolektivu nechali na památku. Výjimkou nebyly ani zásilky s dobrotami, kávou či květinami. „Já jsem na té nástěnce nenašla jedinou výtku a kdykoliv se mnou někdo mluvil o očkovacím centru, tak vždy jen s úctou a díkem. Bylo to moc fajn,“ uzavírá starostka a dodává, že přesná čísla o podaných dávkách budou k dispozici po devátém srpnu, kdy se společenský dům opět vrátí ke svému původnímu poslání - bude hostit kulturní akce.

Nezbývá, než doufat, že očkování opravdu udělá tečku za koronavirem v Česku. -nov-

odebírejte přes RSS