Muzeum zve na novou výstavu s názvem Čtyřhra

1. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 13 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Od 30. května do 18. července mohou nejen hustopečští zavítat na novou výstavu do místního muzea a galerie. Čtyři umělci nazvali svou společnou výstavu tematicky Čtyřhra.


Milovníci umění se konečně dočkali. V neděli 30. května byla otevřena nová výstava v Městském muzeu a galerii Hustopeče s názvem Čtyřhra. Na návštěvníky expozice čekají obrazy, sochy, kresby a grafiky čtyř umělců. „Je to výstava mě a mých tří kamarádů a dobrých lidí – Dagmar Jahodové, pedagožky na Umělecko-průmyslové škole v Uherském Hradišti, výborného sochaře a pedagoga z Olomouce Roberta Bučka a člena výtvarné skupiny Alfons Pavla Klaka,“ seznamuje nás s výstavou malíř Roman Müller, jehož obrazy jsou také součástí Čtyřhry.

Kromě čtyř kamenných soch si pro návštěvníky připravil zajímavý exponát sochař Robert Buček. „Jmenuje se Archa. Je to moje sochařská asociace na starozákonní příběh, kdy zobrazuji archu ve chvíli opuštění, kdy po povodni opadne voda, proto jsem zde použil naplavené dřevo, které symbolizuje potopu, a prázdná Archa dotváří celou situaci po potopě,“ seznamuje nás s příběhem olomoucký umělec.

Jediná žena ze čtveřice umělců používá ve svých grafikách jasných barev. „Pro tuto výstavu jsem připravila soubor akrylových maleb. Jedna část se jmenuje Dotyky 1–5. V první místnosti jsou menší formáty, kresby na téma přitažlivost a vztahy. Máme zde i větší formáty s názvem Příběhy 1 a Příběhy 2, další obraz se týká hledání rovnováhy,“ říká Dagmar Jahodová. Umělkyně z Uherského Hradiště si kromě akrylu připravila také litografie ovlivněné hudbou.

Venkovní prostory muzea obsadil Pavel Klak se svými třemi sochami. „Mám zde plastiku Dřevěný stůl s ptákem, Křídla a Plášť. Je to myšleno jako doplnění zajímavých tvarů, které u Synků jsou,“ vysvětluje člen Alfonse. Do venkovního prostoru muzea mohou kolemjdoucí i nahlédnout a Klakovy sochy ocenit, aniž by samotnou výstavu navštívili. Nebudete-li mít po návštěvě místního muzea kultury dost, tak zajděte také k domu paní Nohelové, kde v současné době své obrazy vystavuje paní Jana Rozková. Vnitřní prostory využívá pan Pavel Klak.

-vyh-

odebírejte přes RSS