Poslední rybářské závody před opravou hráze

30. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 12 fotografí · 1 video
Téma Sport

Po velkém úhynu ryb v roce 2018 a ubývající vodě v předním hustopečském rybníku se aktivita místní rybářské organizace přesunula do sousedních Starovic. Letos se rybářské závody mohly do Hustopečí opět vrátit, ale bohužel jen na chvíli - v září totiž dojde k rekonstrukci a hráze a s tím souvisejícímu vypuštění rybníku a odchytu všech ryb.


O plánované rekonstrukci hráze předního hustopečského rybníka jsme vás již v jedné z našich reportáží informovali. Stejně jako o tom, že díky vydatným dešťům v obou rybnících stoupá hladina vody. V návaznosti na tyto dvě události se místní organizace rybářů rozhodla uspořádat na předním rybníku dětské rybářské závody. Poprvé po třech letech. „Po tom úhynu jsme tady vysadili asi 80 kusů kaprů, kteří se tu vytřeli a máme tu vlastně už třetí generaci, to znamená ryby od 5 do 60 centimetrů. Navíc posledních pár týdnů se vrací voda, takže já jsem u rybníka takřka každý den a mám velkou radost, když vidím, jak se celé to údolí tady zamokřuje a že i v té zadní, vyschlé nádrži, se zase objevila voda,“ neskrýval radost i dojetí z návratu na domovské břehy tajemník místní organizace rybářů Miroslav Dohnálek.

Stejnou radost měla i třicítka malých rybářů, kteří za dopoledne ulovili 850 kusů ryb. „Chytají dost ryb, hned ráno měl každý okolo dvaceti úlovků,“ pochvaluje si Dohnálek.

Nejlepších výsledků dosáhl Michal Babáček, který chytil kapra o velikosti 49 cm a Matyáš Šlor, který nachytal 194 kusů ryb. „Máme pro ně krásné ceny, které začínají udicí, navijákem, dárkovými balíčky apod. A každý účastník něco dostane, aby jim to nebylo líto. Město Hustopeče nám také něco přispělo, za což jsme rádi, protože je to vlastně taková akce ke dni dětí a my díky ní chceme přitáhnout děti k vodě a do přírody.“ 

Všechny nachytané kousky poputují do rybníka ve Strachotíně a podobný osud čeká i zbytek ryb před zahájením prací na hrázi. „Ryby budeme muset odlovit a odvézt do okolních rybníků do Starovic, Boleradic, Šitbořic a Strachotína. Máme z toho trochu strach, protože voda se nedá vypustit pomalu, takže asi dojde k prokopnutí hráze. Řešením by bylo přečerpání vody do zadního rybníka pomocí plovoucích čerpadel, s čímž bychom jako rybářský svaz rádi pomohli. Voda by tak zůstala v zadní nádrží a po opravě by se přečerpala zase zpátky. Tento postup je zatím ve fázi jednání, tak uvidíme, jak to celé dopadne,“ krčí rameny Dohnálek a doufá, že se malí i velcí rybáři budou moci brzy vrátit ke známým břehům. -nov-

odebírejte přes RSS