Hustopečští zářili v Milevsku

20. 7. 2021 · 2 minuty čtení · 17 fotografí
Téma Kultura

Třetí ročník oblíbené akce Den vína a mandlí z Hustopečí se uskutečnil v amfiteátru DK Milevsko v sobotu 17. července. Místní mají ve velké oblibě vína i mandlovici z Hustopečí a za roky spolupráce zde vznikají nová přátelství. Není proto divu, že se Hustopečští do Milevska každý rok rádi vrací. 

Náladu lidem nezkazilo ani povinné předkládání anticovidových potvrzení nebo vyplňování čestných prohlášení. Obavy z deště se nepotvrdily a nakonec se vylouplo příjemné slunečné odpoledne. 

Napřed publikum bavil jihomoravský zpěvák italského původu Pietro Falcone. I jemu víno chutná, přihýbal si na jevišti přímo z lákavě vyhlížejících sedmiček vína. A bylo to asi nakažlivé. Zatímco ve stánku s propagačními předměty Hustopečí prodávala osobně starostka Hana Potměšilová a nabízela na víno skleničky, po areálu záhy chodilo dost lidí rovnou s načatými láhvemi.

Starostka Hustopečí si odskočila na chvíli na jeviště, aby od starosty Milevska Ivana Radosty převzala kytici a od místostarosty Michala Horka obraz s dominantami a symboly obou partnerských měst, který namaloval Pavel Hejhal, milevský handicapovaný výtvarník malující ústy.

Starostka spřátelených Hustopečí pak uvedla vystoupení krojovaných tanečníků z Hustopečské chasy, kteří tentokrát přivezli československou besedu, aby prý zazněly i české písničky. Jihočeši se dozvěděli, že tanečníci a tanečnice přivezli ukázat své sváteční kroje a v zásobě mají ještě kroje takzvané přespolní. V těch jezdí na hody do sousedních obcí. A nejde jen o to, že přespolní kroj nemá tolik naškrobených suknic a je tedy pohodlnější na cestování, podstatné je, že výsadu svátečních krojů mají vždy domácí, aby se doma zaskvěli v plné parádě. 

Hana Potměšilová zmínila pro Hustopeče typické mandloňové sady a taky to, že právě v této době na jihu Moravy dozrávají meruňky. Její slova, že takové společné meruňkobraní by taky nebylo od věci, mnohým začala vrtat hlavou. A pak už se natěšení diváci dočkali zpěváka Jožky Šmukaře s jeho kapelou, víno a mandlovka odbouraly i u Čechů zábrany a pustili se do zpěvu společně.

Celá akce měla ještě jednu sympatickou tečku. K domu kultury odpoledne přijeli motorkáři z písecké skupiny Železní páni a na místě uspořádali sbírku pro Moniku Bartoňovou z Petrovic, maminku malého chlapce, která statečně bojuje s roztroušenou sklerózou. V půl osmé večer na jevišti dar předali a návštěvníci byli opravdu štědří - celkem se vybralo 29 100 korun. 

Akce znovu potvrdila, že partnerství Milevska s Hustopečemi byl šťastný nápad. Hodně Milevšťanů už do Hustopečí zavítalo, rádi se tam vracejí a také každá návštěva z jižní Moravy je v Milevsku vítána.

Zdroj: Milevské noviny

odebírejte přes RSS