Letňák letos naposled? Zájem diváků klesá.

22. 7. 2021 · 2 minuty čtení · 10 fotografí · 1 video

Bývaly doby, kdy se na letní kino v Hustopečích stávaly fronty a diváci byli ochotní sednout si před filmové plátno třeba na zem. Již několik let však zájem diváků o promítání pod širým nebem klesá a pořadatelé tak zvažují, jestli příští rok kdysi oblíbenou letní akci opět uskuteční nebo ne.


Od otevření moderního sálu Kina Hustopeče citelně poklesla návštěvnost letního kina pod ořechem. Oblíbená letní akce, kam běžně chodily stovky diváků už několik let zaznamenává pokles zájmu. „Je to škoda, protože letní kino v Hustopečích má dlouhou historii. Já sama si ještě pamatuji, kdy se promítalo na Křížovém kopci, potom na dvoře Základní školy Komenského. Posledních asi pět let promítáme na zahradě M-klubu a dařilo se nám to tady vždy naplnit. Ale diváků bohužel ubývá,“ posteskla si produkční Jana Tupá. 

V letošním roce se promítalo 5 filmů během jednoho týdne a každý večer dorazilo průměrně 20 diváků. „Promítali jsme Yesterday, Rande naslepo, Bábovky, Princezna zakletá v čase a Šarlatána,“ doplňuje Tupá. 

Právě nabízené filmy jsou možná důvodem nízké návštěvnosti a proto pořadatelé budou ještě zvažovat, zda a jak budou filmy pod širým nebem promítat i za rok. „Filmy vybíráme podle toho, co nám dovolí technologie. Letní kino nemáme zdigitalizované, takže musíme vybírat takové tituly, které jsou dostupné na DVD, Blue-ray discích nebo alespoň v mp4 formátech. To nám samozřejmě nedovoluje pustit premiéry, ale snažíme se vybrat takové filmy, které by diváci mohli chtít vidět,“ popisuje Tupá.

Řešením by byl pronájem speciální technologie, která by umožňovala promítat i premiérové filmy. To by se však jistě promítlo na výši vstupného a vzhledem k dlouhodobému odkládání premiér a nedostatku nových filmů kvůli pandemii koronaviru by se i toto mohlo minout účinkem. A jak potvrzují sami diváci, kteří v letošním roce dorazili, kouzlo promítání na čerstvém vzduchu se dá vychutnat i bez premiérových trháků. „Máme tu stálice, které k nám přijdou vždycky a je v podstatě jedno, co zrovna promítáme. Dají si pivo nebo vínko a něco dobrého na zub. Vždycky k nám zabloudí i několik turistů a jsou překvapeni, že je tu poloprázdno. Je to škoda, myslím si, že je to taková typická letní akce, které by byla škoda,“ krčí rameny Tupá. -nov-

odebírejte přes RSS