MAP Hustopečsko láká žáky na řemeslné obory

16. 9. 2021 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video

Místní akční plán Hustopečsko se již delší dobu věnuje projektu Řemeslo má zlaté dno, jehož cílem je popularizovat řemesla a motivovat žáky devátých ročníků ke studiu řemeslných oborů. Po letních táborech s tímto tématem se hned v polovině září začalo s prohlídkami učilišť. 


Ve čtvrtek 16. září vládl u hustopečského učiliště čilý ruch. Místní akční plán Hustopečsko právě zde začal představovat žákům devátých ročníků okolích škol řemeslné obory v rámci projektu Řemeslo má zlaté dno. „Ten projekt se snaží právě řemesla podporovat a propagovat tak, aby děti věděly, kde tady v jejich okolí jsou řemeslné obory, co to obnáší a podobně. Tendence je, že děti chodí spíše na obecné střední školy a na řemesla se zapomíná. Ale to není jen na Hustopečsku, to je v celé republice. Situace ve stavebnictví také není veselá, řemeslníci jsou prostě potřeba,“ vysvětluje motivaci k projektu vedoucí pracovní skupiny MAP Hustopečsko Dominika Pudilová. 

 V dalším týdnu se podobná akce uskuteční i v Brumovicích, kde se žákům představí obor nábytkář. O obě prezentace je ze strany základních škol velký zájem. „Školy už nás znají a kdykoliv přijdeme s nabídkou, tak ji využívají. Konkrétně u této akce je možné jim díky projektu zafinancovat i autobusovou dopravu, takže je to i výhodné,“ doplňuje Pudilová.

Během dopoledne si žáci projdou jednotlivé učebny, sledují výuku a mohou se ptát přímo učebních mistrů. „Jak tady v Hustopečích, tak v Brumovicích jsou žákům k dispozici pedagogové a tak trochu lákají, aby si žáci podali přihlášku právě k nim,“ usmívá se Pudilová a dodává, že i samotná učiliště tuto akci vítají, aby dokázali zaplnit kapacity.

Akce volně navazují na veletrh firem, který MAP organizoval před dvěma lety. „Letos veletrh firem organizovat nebudeme, protože podnikatelé a živnostníci mají po Covidu úplně jiné starosti, tak je nechceme zatěžovat. Nicméně na ten veletrh vlastně volně navazujeme, jen jsme zapojili spíše školy; a určitě se ještě pokusíme zapojit i nějaké místní firmy,“ pánuje Pudilová. -nov-

odebírejte přes RSS