Nádvoří Domu U Synků ohrožuje sousední objekt

7. 10. 2021 · 2 minuty čtení · 16 fotografí · 1 video
Téma Z města
Široké trhliny, hroutící se klenby, vybočující stěny. Tak vypadá dvorní trakt měšťanského domu vedle Městského muzea a galerie, kvůli kterému muselo být minulý týden uzavřeno malebné nádvoří Domu U Synků. Již dvacet let zástupci města i památkové péče poukazují na špatný stav objektu, ale zatím marně. Dle nového posudku statika je nutný okamžitý zásah. Jak ale postupovat, když památkově chráněná stavba ohrožuje památkově chráněnou stavbu?


 

Den před začátkem letošních Burčákových slavností ohromila veřejnost zpráva o okamžitém uzavření nádvoří Domu U Synků, na kterém tradičně probíhá část programu. Ozdoba Hustopečí byla stavebním úřadem uzavřena z bezpečnostních důvodů – sousední dům je v havarijním stavu a hrozí pád buď částí nebo dokonce celého objektu. „Ten dům se zvenku z pohledu od náměstí tváří, že je vše v pořádku. To každý vidí. Ale když se podíváte na fotky statika ze zadního traktu, tak sami na první pohled uznáte, že to není v pořádku,“ konstatuje místostarosta Bořivoj Švásta.

Zástupci města i památkové péče sousední měšťanský dům sledují dlouhodobě a majitel byl několikrát upozorňován na špatný stav dvorního traktu. Už v roce 2002 byl zpracován posudek statického zajištění, přesto nebyly provedeny žádné sanační ani statické práce a za dvacet let chátrání se objevují nové a nové deformace. „Nezbývalo nám nic jiného než pozvat statika a nechat udělat posudek. Na základě toho posudku musel stavební úřad udělat to, co udělat, že nám v podstatě okamžitě poslal výzvu, že kvůli havarijnímu stavu sousedního domu nesmíme využívat nádvoří U Synků. Na Burčákové slavnosti to byl sice problém, ale špatně je vůbec to, že nemůžeme otevřít jedno z nejkrásnějších míst našeho města a nevíme, jak dlouho ta situace bude trvat,“ neskrývá rozčílení místostarosta.

V posudku statika z 27. září tohoto roku stojí, že v obvodových zdích i obou podlažích objektu jsou výrazné trhliny, jsou silně poškozené klenbové konstrukce, čímž dochází k uvolňování cihel. Severní stěna vybočuje směrem od objektu, půdní prostor není vůbec přístupný. Doporučen byl okamžitý stavební zásah. Odhadované náklady na základním zajištění jsou 2 – 3 miliony korun. „V posudku je vyloženě napsané, že ten sousední objekt je v havarijním stavu. Co se týká nádvoří U Synků, tak tady aktuálně hrozí zatím hlavně pád střešních tašek. Zkusíme se proto domluvit se statikem, jestli by bylo možné zpřístupnit alespoň přední část nádvoří, kde má posezení kavárna. Byla by škoda nechat to celé uzavřené, protože si nemyslím, že se nám podaří domluvit se s majitelem sousedního domu na nějakém rychlém řešení,“ dodává místostarosta.

Přestože město není majitelem havarijního objektu, snaží se vyjednat řešení nešťastné situace po dobrém a majiteli se zajištěním pomoci. „Vkládat do toho městské peníze z našeho rozpočtu by asi nebylo úplně správné. Musíme se potkat s majitelem a domluvit se na dalším postupu, protože se taky může stát to, že to celé prostě spadne a budeme mít po památce,“ nastiňuje nejhorší scénář místostarosta. -nov-

odebírejte přes RSS