Nová zahrada U Rybiček vybízí k hrátkám

21. 10. 2021 · 2 minuty čtení · 28 fotografí · 1 video

Dát prostor dětské fantazii a kreativitě a přiblížit je přírodě. Hlavní myšlenka nově opravené zahrady Mateřské školy Na Sídlišti se podařila uvést v život. Po vysazení stromů a několika menších dodělávkách se ukáže, co všechno s novými prvky děti vymyslí.


V únoru tohoto roku byla oficiálně otevřena opravená a nadstavená budova MŠ Na Sídlišti, která by prozatím měla skýtat dostatek kapacit pro předškolní děti z Hustopečí či blízkého okolí. Stavební ruch však areál školky neopustil - v jarních a letních měsících se pracovalo na přilehlé zahradě. „Děti vyběhnou na zahradu až v březnu, protože tu zbývá vysadit ještě stromy a také čekáme, až trochu povyskočí trávník. Nicméně máme domluvené, že můžeme využívat část zahrady s vyvýšenými záhony, takže děti už sadí bylinky a rostlinky,“ provedla nás novými zákoutími ředitelka školky Ivana Kouřilová.

Areál zahrady prošel velkou obnovou, která je patrná na první pohled. Dominantou je nový vodní prvek. „Na ten jsme velmi zvědaví, protože v létě se dá využít při hrátkách s vodou a v zimě naopak třeba s kamínky, kuličkami a podobně,“ směje se Kouřilová.

Celkové uzpůsobení prostoru i pro zimní měsíce dělá učitelkám největší radost. Přehlédnout nelze nové zpevněné cestičky, zastíněná hřiště, nové kreslící tabule, dendrofon či výukové panely. Původní herní prvky byly částečně opraveny stejně jako mlhoviště či ohniště. „Opravené máme domečky na hraní, přibyl nám tu i mikroskop, za který jsme moc vděční, protože pořád máme ten cíl být enviromentální školkou,“ neskrývá nadšení ředitelka.

K tomu má dopomoci i volně pohozené větve, květná louka, třicítka hnízdících budek pro ptáky a především pak množství stromů a keřů. „Máme tu vysazené borůvky, maliny, rybíz, angrešt... na co si vzpomenete. Vše po jednom kuse, aby děti poznaly tu pestrost přírody. A jaké stromy tu budeme mít, na to si ještě musíme počkat.“

Projekt za 3,7 milionu je unikátním konceptem herního prostoru pro děti, jehož plné kvality se ukáží na jaře. Do té doby zbývá upravit předzahrádku s odvěkým symbolem školky. „Prostor před školkou se musí ještě upravit, protože to se opravdu nepovedlo. Rybičky se musí znovu opravit a natřít, a jsou tu i další drobné nedodělky, které zbývá pořešit, než bude definitivně hotovo. Pak už je v plánu pouze oprava té přilehlé budovy, ale to teď není úplně aktuální,“ shrnuje místostarosta Bořivoj Švásta. -nov-

Název projektu: MŠ Na Sídlišti - I. etapa, nástavba
Reg. číslo: CZ.06.2.67/0.0/0.0/18_109/0010039
76554

odebírejte přes RSS