Zmodernizovanou expozicí v Divákách vás provedou sami bratři Mrštíkové

4. 10. 2021 · 2 minuty čtení · 15 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Špatný stav budovy a zastaralá expozice Památníku bratří Mrštíků v Divákách je minulostí. Regionální muzeum v Mikulove po třech letech dokončilo nákladnou rekonstrukci a nové prostory otevřela veřejnosti, To vše za účasti významných hostů i dlouholetého správce původní expozice, pana Němečka z Divák.


Nedaleký Památník Bratří Mrštíků v Divákách září novotou. Regionální muzeum v Mikulově, které památník spravuje, úspěšně dokončilo nákladnou, tři roky trvající rekonstrukci za více než 7 milionů korun. Ve středu 29. září se mohli první návštěvníci z řad zástupců kraje i regionu podívat na výsledek. 

„Je to tu zásadně jiné. Máme to celou řadu nových exponátů a hlavně audiovizuální techniku s krátkými filmy. Nové jsou stavební úpravy, kdy jsme expozici rozšířili o jednu místnost, která v minulosti sloužila jako zázemí. Otevřeli jsme původní dveře jiné, nepůvodní jsme naopak zazdili, takže jsme opravdu vycházeli z původních plánů,“ popisuje s nadšením nové prostory ředitel Regionálního muzea v Mikulové Petr Kubín. 

V rodinném domě číslo 57 Mrštíkovi žili a napsali tam svá nejznámější díla. Pro expozici použili zástupci muzea nábytek z původního stavení, který se nacházel v muzejních depozitářích. Celou expozicí návštěvníky provedou sami bratři Mrštíkové, a to díky audiovizuální technice a spolupráci s boleradickými ochotníky. Scénář expozice připravili Oskar Brůža, Dalibor Dvořák, Hana Dvořáková a František Pavlíček, kteří se snažili propojit moderní prvky s těmi tradičními. 

„Chtěli jsme, aby to bylo moderní, ale zároveň aby se zachovala autenticita celého prostoru. Kupříkladu jsme třeba nabarvili dveře a okna na červeno, protože víme, že Vilém si přál, aby byly červené. Takže nejde jen o rekonstrukci jako takovou, ale o návrat v maximální možné míře k původnímu duchu místa,“ neskrývá radost z dokončeného díla Kubín. 

Na svém místě zůstala i původní hrušeň na přilehlé zahradě, kterou bratři Mrštíkové osobně zasadili. Právě zahrada nebo třeba nainstalovaná malotřídka na verandě budou sloužit přednáškám či výukovým programům pro školy. Otevřeno je i pro veřejnost a to každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin. -nov-

odebírejte přes RSS