Dva roky čekání na Světový duel vín se vyplatily

22. 11. 2021 · 3 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Víno

Světový duel vín je dlouho očekávanou vinařskou událostí roku. Vloni se však příznivci nejen tuzemského, ale především zahraničního vína nedočkali. Pandemie zapříčinila, že se na jedenáctý ročník této exkluzivní výstavy vín muselo počkat dokonce roky dva. O to větší úspěchy však sklidil.


Letošní ročník Světového duelu vín nabídl 492 vzorků z 20 států světa, přičemž 192 bylo z České republiky a 300 ze zahraničí. „Jsem hrdý na všechna vína, která tady máme, ale já osobně jsem srdcem Burgunďan, takže miluji Chardonnay, Pinot Noir, Chambertin, Chambolle-Misigny… to mám velmi rád. Z bílých vín jsou to Puligny-Montrachet, Chasagne-Montrachet, Mersault a Chablis. To jsou odrůdy, které jsou opravdu etalony burgundského vína, a ty miluji,“ pochvaluje si předseda organizačního týmu Miroslav Hrabal. Ochutnat všech pět set vín je nemožné i pro sebezkušenějšího degustátora. Přesto se však k ochutnávce dá přistupovat systematicky, abyste svým chuťovým buňkám dopřáli co největší počet vzorků. „Za prvé musí koštovat opravdu – a je to tady tak nastaveno – po malých dávkách a udělat si v tom pořádek. U každé odrůdy si zaškrtnout, co budu chtít vyzkoušet, před degustací si to projít, zaznamenat, a potom po těch vzorcích jít,“ radí Hrabal. „Odpoledne už je to věc náhody, potkáte kamarády, každý už je veselý, tak vás táhne tam a tam a už neuděláte nic,“ směje se. 

Všechny, kteří se na organizaci této exkluzivní výstavy vín podílejí, pojí především jeden cíl, a to ukázat místním vinařům, že se dá stále kráčet kupředu a posouvat hranice nejen ve vinohradnické oblasti. Tuto myšlenku si pochvaluje i uznávaný vinohradník, šlechtitel a vinař Lubomír Glos, který je Světového duelu velkým příznivcem: „Je to něco výjimečného a pro naše vinařství velmi přínosného. Pro každého technologa, který u vína pracuje, by bylo prospěšné, aby se s těmito víny, která tady jsou, seznámil a porovnal tu kvalitu a dovedl rozeznat, co je kvalitní a co není kvalitní. Je to velkým přínosem a mně se to moc líbí – pravidelně tuto akci navštěvuji, abych věděl, jakým směrem se světové vinařství ubírá a jak se mění pohled na kvalitu vín.“ 

Světový duel vín se letos konal pojedenácté, ačkoliv tato číslovka měla připadnout už roku minulému. „Poslední ročník Světového duelu vín byl v roce 2019, to byl jubilejní desátý. Určitě nás v tu chvíli nenapadlo, že ten další, jedenáctý, budeme připravovat až za dva roky. Minulý rok jsme museli kvůli covidu akci vynechat, i ročník 2021 byl do poslední chvíle nejistý, o to více jsem ráda, že se uskutečnil, že tady jsme, a že jsme mohli vína nabídnout,“ raduje se vedoucí oddělení Marketingu a kultury města, Jana Hrádková. 

Stejně jako všech ostatních akcí posledních dní, i této se dotkla opatření v souvislosti s covidem. Ta se snažili organizátoři dodržet. „Naší snahou je samozřejmě splnit všechna vládní nařízení, takže všichni účastníci, kteří dostali katalog, skleničku a pásku, se prokázali dokladem o prodělání nemoci, očkování nebo negativním PCR či antigenním testu. K dispozici jsme měli i samotesty, takže pokud někdo doklad neměl, mohl si na místě zakoupit samotest, udělal si ho, a teprve potom mohl Světový duel vín navštívit,“ líčí nepodceněnou přípravu v oblasti hygieny Jana Hrádková. 

Pandemie nezapříčinila pouze komplikace v souvislosti s pořádáním samotné degustace, ale také se sháněním vín, které mohli návštěvníci nakonec ochutnat. „I cestování s cílem získat a nakoupit zahraniční vzorky bylo těžší, ale o to pyšnější jsme, že jsme ten letošní ročník mohli uspořádat. Takže si myslím, že i přes všechny ty problémy, které jsme museli překonat, je ta dnešní akce povedená, je tady uvolněná atmosféra, lidé mají dobrou náladu a všichni si degustaci užívají,“ uzavírá Hrádková. -slam-

odebírejte přes RSS