Centrum pro ohroženou rodinu funguje v Hustopečích už dva roky a uvítá dobrovolníky

20. 12. 2021 · 3 minuty čtení · 1 fotografie · 1 video
Téma Z města

Před dvěma lety bylo v Hustopečích na podnět Sociálního odboru ve spolupráci s organizací Ratolest Brno zřízeno Centrum pro ohroženou rodinu, které má jediný úkol – chránit děti v rodinách, které se dostanou do těžké životní situace. Centrum funguje dodnes v prostorách Polikliniky na Hybešově ulici a zdejší sociální pracovnice mají bohužel plné ruce práce. 


„Potřeba podobných center je velká nejen v kraji, ale v celé republice, a my jsme rádi, že v Hustopečích se díky výborné spolupráci se Sociálním odborem podařilo centrum otevřít. Sociálně aktivizační služby jsou nezbytnou součástí záchranné sítě pro rodiny, které se ocitnou v nějaké nesnázi,“ představuje poslání poradny vedoucí Zuzana Gheza. 

„Problémů rodin je celá řada. Od nějakých výchovných problémů, přes bytovou situaci, komunikace s úřady a vyřizování dávek nebo příspěvků až po závažnější problémy nebo jejich kombinace,“ doplňuje sociální pracovnice Silvie Hrbáčková, která v současnosti v Hustopečích pracuje s deseti rodinami.

Formy pomoci se liší podle problémů konkrétních rodin a vždy je koncipována tak, aby si rodina co nejvíce dokázala pomoci sama bez zásahů dalších složek. „Když rodina přijde, tak využíváme různé nástroje sociální práce, jako jsou rozhovory, doprovody, nácviky situací a podobně, ale vždy pracujeme s tím, co má rodina k dispozici a co jim funguje, na čem by se mohlo stavět. Intervence přichází plánovaně a dlouhodobě. Od prvního kontaktu se pak s klienty setkáváme buď přímo v jejich domovech nebo na místech, kde se aktuálně něco řeší. Všechny služby jsou pro klienty zdarma,“ dodává vedoucí Gheza.

Za dobu působení pomohly a stále pomáhají sociální pracovnice několika desítkám rodin, které si o pomoc přišly říci samy, nebo byly odkázáni ze sociálních odborů a dalších organizací. „Výsledky naší spolupráce, které mohou vidět samy rodiny, je to, že jejich život se nějakým způsobem mění, že se mění k lepšímu a že to zvládly samy. V několika případech se nám podařilo vyřešit finanční problémy, měli jsme děti, u kterých byly problémy se školou a také se nám to podařilo vyřešit. A pak tu jsou závažnější případy, kdy do hry vstupují třeba závislosti a další. Tam potom zveme ke spolupráci odborníky a v součinnosti s Orgánem sociálně právní ochrany dětí se snažíme předcházet tomu, aby byly děti z rodin odebrány. V podstatě je naším cílem, aby děti mohly zůstat v rodinách, ale aby to bylo pro ně bezpečné,“ vysvětluje Gheza.

V rámci své služby spolupracuje poradna i s Centrem volného času Pavučina a dalšími organizacemi. A protože se osvědčila a zájemců o pomoc je mnoho, uvítaly by sociální pracovnice i pomoc dobrovolníků především s doučováním nebo právě s volnočasovými aktivitami. „Máme jich poměrně málo, za každého budeme rádi. Stačí se podívat na naše stránky, kde se dozví všechny informace. Samozřejmě je třeba projít nějakým kurzem a pak se už mohou zapojit třeba do doučování dětí, ať už fyzicky nebo online, nebo jim připravit nějaké volnočasové aktivity,“ zve všechny zájemce sociální pracovnice Hrbačková. -nov-

Kontaktní informace pobočky:
RATOLEST BRNO, z.s. – Centrum pro ohroženou rodinu, pobočka Hustopeče
sociální pracovnice Bc. Silvie Hrbáčková
Mobil: +420 774 371 258, E: cor@ratolest.cz Hybešova 5, 693 01 Hustopeče
www.ratolest.cz/centrum-pro-ohrozenou-rodinu

Provoz pobočky byl finančně podpořen i obcí s rozšířenou působnosti Hustopeče a její služby jsou dotovány z fondu Evropské unie. 

78510

 

odebírejte přes RSS