Fotoklub slaví výročí odloženou výstavou v muzeu

8. 12. 2021 · 2 minuty čtení · 15 fotografí · 1 video

V loňském roce oslavili desetileté výročí svého založení, ale příležitostí k oslavám moc nebylo. Od 5. prosince však svá díla vystavují v Městském muzeu a galerii, kam si je můžete přijít prohlédnout do 3. ledna. Členové Fotoklubu Hustopeče tady instalovali své nejlepší fotografie. 


„My navazujeme na ten původní fotoklub, který existoval pod Městským kulturním střediskem. Ten se ale po devadesátém roce rozpadl a v roce 2010 jsme se dali znovu dohromady a založili nový Fotoklub Hustopeče. Z té původní sestavy už jsme tam jenom tři, zbytek se tak nějak neustále obnovuje a přichází noví,“ popisuje historii vzniku klubu vedoucí Zdeněk Bažant.

Členové fotoklubu se neustále obměňují, přesto byli před covidovými vlnami zvyklí se pravidelně setkávat a tvořit společné cykly fotografií. „Od ledna do podzimu jsme se v podstatě vůbec nesešli a hned je to poznat na aktivitě členů. To víte, když někoho nemotivujete, nepodněcujete k nějaké aktivitě, tak ta činnost je taková slabší. Tady na té výstavě proto můžete vidět fotografie, které měly být vystavené v roce 2020 a k tomu několik málo nových z roku 2021 a společné mají pouze to, že je nic nespojuje, je to volná tvorba.. My jsme do loňského roku měli jednotné téma Hustopečsko ve výtvarné fotografii, čímž jsme chtěli motivovat veřejnost k nějakému většímu výtvarnému zájmu o to naše okolí, ale nic dalšího společného se nám zatím nepodařilo zrealizovat,“ lituje Bažant.

Na výstavě můžete vidět 54 fotografií od deseti různých autorů, ze kterých zaujmou třeba mandloňové sady Richarda Skoumala, experimentální fotografie Zdeňka Bažanta nebo fotky z exotických zemí Romana Motáčka. Své prvotiny vystavili i noví členové. 

V době chytrých telefonů už málokdo sáhne po fotoaparátu. I s pomocí mobilu však prý lze dosáhnout umělecké fotografie. „Určitě to lze. Nezáleží jen na přístroji, i když profesionální fotografové nedají na kvalitní foťáky dopustit. Záleží ale hodně na následném zpracování v počítači a třeba i kvalitě tisku, když se fotografie vystavují takhle veřejně,“ uzavírá Bažant. -nov-

odebírejte přes RSS