Nová služba naší knihovny - půjčuje e-knihy

24. 2. 2022 · 2 minuty čtení · 1 video
Téma Z města

Jedním z mnoha potěšení milovníků knih je přivonět si k potištěným stránkám. Kdo se však bez této vůně objede, určitě nepohrdne modernějšími formami čtení - v Městské knihovně Hustopeče si můžete nově zajít půjčit i elektronické knihy.


V listopadu loňského roku byl v městské knihovně spuštěn nový elektronický katalog Tritius za bezmála 250 tisíc korun. Díky němu má knihovna možnost využívat i nové služby čtenářům. Tou zatím poslední je půjčování elektronických knih. „Tato služba není určena jen pro naše stálé čtenáře, ale i pro širokou veřejnost. Jen je potřeba k nám přijít, zaregistrovat se a zaplatit roční poplatek,“ představuje novinku knihovnice Jitka Horáková.

Po stažení bezplatné aplikace si můžete každou zapůjčenou knihu přečíst na jakémkoliv chytrém telefonu, tabletu či počítači. Funguje pro operační systémy Android a IOS a samotné čtení probíhá offline. Internetové připojení je potřeba pouze při stažení knihy. „Výpůjčky máme zatím omezené na dvě měsíčně. Po třiceti dnech se zapůjčená kniha z vašeho účtu sama vymaže, takže odpadá starost s vracením knih i upomínkami. Podle zájmu se dále přizpůsobíme a počet knih můžeme navýšit,“ čeká na reakce čtenářů knihovnice.

Mezi nabízenými tituly je přes 11 tisíc knih včetně aktuálních novinek a nespornou výhodou je, že na e-knihy není třeba čekat – k zapůjčení jsou kdykoliv. „Cena elektronických knih se pohybuje okolo tří set korun, v knihovně se platí jen roční poplatek, takže to je další pozitivum. I když vím, že spousta čtenářů nedá na tištěné knihy dopustit, určitě si tato naše nová služba najde i své příznivce,“ těší se Horáková. -nov-

Pravidla půjčování

  • podmínkou je platná registrace v knihovně
  • registrace se stejným emailem, který máte zadaný v knihovně, na www.ereading.cz stažení aplikace
  • eReading do čtečky, tabletu či smartphonu 
  • přihlášení čtenáře do konta knihovny a vyhledání e-knihy v katalogu Tritius knihovny
  • výpůjčka je omezena na 2 knihy na dobu 31 dnů
  • E-knihy lze číst pouze na čtečkách eReading.cz START2/START3, telefonech (smartphone) a tabletech s operačním systémem Android a iOS pomocí aplikace eReading.

 

Jak se zapojit do eVýpůjček:

  • Zaregistrujte se v knihovně
  • Zaregistrujte se na stránkách www.ereading.cz (se stejnou emailovou adresou, která je uvedena v čtenářském kontě katalogu knihovny). Případně oznamte jinou emailovou adresu knihovně.
  • Stáhněte si aplikaci eReading do čtecího zařízení, která je k dispozici ke stažení zdarma na Google Play pro Android (verze 4.1 a vyšší) nebo přes App store pro iOS (verze 8.4 a vyšší).

 

Jak si vypůjčit e-knihu:

  • Přihlaste se do on-line katalogu Vaší knihovny.
  • U vybraného titulu zvolte tlačítko „Půjčit e-knihu“. Po stisknutí tlačítka se Vám zobrazí oznámení o úspěšném provedení e-výpůjčky. Na emailovou adresu Vám dorazí oznámení o uskutečněné eVýpůjčce.

 

odebírejte přes RSS