V Naraně podporují farmáře i náhradní rodiče

3. 2. 2022 · 2 minuty čtení · 2 fotografie · 1 video
Téma Z města

Dobročinný obchůdek spolku Narana na Kollárově ulici v Hustopečích není třeba dlouze představovat. Funguje již druhým rokem a kromě re-use obchůdku organizují zdejší maminky i workshopy, přednášky a semináře. Koncem loňského roku k nim přibyly i dvě nové aktivity. Obchůdek slouží jako výdejní místo internetového tržiště Scuk.cz a funguje zde i sklad pro pěstouny.


„Sklad pro pěstouny je místo, kam může kdokoliv přinést použité, ale nerozbité a funkční věci po svých dětech. My je tady shromažďujeme a náhradní rodiče, kteří cokoliv potřebují si sem mohou přijít a věci si odnést,“ popisuje jednoduchý princip pomoci náhradním rodinám koordinátorka skladu Jitka Fialová.

Podobných skladů funguje po celé republice několik desítek a jejich seznam je k nahlédnutí na webu organizace Dobrá rodina, která pomáhá náhradním rodičům. V Hustopečích je sklad spojený právě s dobročinným obchůdkem. „Máme velmi malé prostory, proto nemáme striktně rozdělené, co je určené pěstounům a co k prodeji. V praxi to znamená, že když nám někdo přinese věci do obchůdku, měl by vědět, že je třeba neprodáme, ale že je mohou zdarma dostat právě pěstouni. A funguje to i naopak. Nechceme, aby nám tu ty věci ležely, chceme je točit,“ vysvětluje Fialová.

Výtěžek z prodeje všeho zboží v obchůdku putuje do sociálně terapeutických dílen Radost v budově Pavučiny. Za loňský rok jim takto vydělali přes 60.000 Kč. 

Přinést nevyužívané věci k dalšímu využití může každý. „Vyloženě do obchůdku bereme dámské oblečení, knihy, dekorace či nádobí. K pěstounům logicky putují věci jako kočárky, postýlky, kojenecké i dětské oblečení a v podstatě vše, co je spojeno s péčí o děti,“ říká Fialová.

A když už budete mít do Narany cestu, využijte i jejich služeb výdejního místa internetového tržiště Scuk, na kterém můžete nakoupit kvalitní potraviny a další výrobky od lokálních farmářů z celé České republiky. „Na Scuku můžete nakoupit vlastně cokoliv. Jsou tam potraviny, jako maso, zelenina, mléčné výrobky, mouka a trvanlivé potraviny, ale také drogerie, kosmetika či potřeby pro domácnost,“ vyjmenovává sortiment koordinátorka výdejního místa Magdalena Feketeová.

K nákupu je třeba registrace na webu www.scuk.cz a pak už stačí vybrat si jen výdejní místo Naranu Hustopeče. „Nakupovat lze po celý týden a je možné udělat několik objednávek v jednom týdnu. Každé úterý obvykle mezi 16. a 17. hodinou si pak zákazníci mohou zboží vyzvednout tady u nás. Po domluvě samozřejmě i jindy, ale zase je to o tom, že nemáme velké skladovací prostory a produkty jsou čerstvé, tak je dobré vyzvednout je co nejdříve,“ vysvětluje Feketeová. 

Velkou devízou tohoto projektu je doručení zdarma. A na zakoupených produktech si určitě pochutnáte. -nov-

odebírejte přes RSS