Hustopeče a Ukrajina: AKTUALIZUJEME

4. 3. 2022 · 3 minuty čtení · 5 fotografí · 4 videa
Téma Z města
Vladimír Putin zahájil útok na Ukrajinu a celé Česko, které má ještě v živé paměti ruskou okupaci, se po boku Slovenska a Polska stalo vedoucími státy, které se za Ukrajinu postavily. 

Také v Hustopečích vidíme mohutnou vlnu podpory a nabídek pomoci. Pojďme si tedy shrnout, co by obyvatelé našeho města a mikroregionu měli vědět, co se podařilo zajistit.


Jak pomáhá město Hustopeče?

  • Veškeré dosud neobsazené městské byty a ubytovací kapacity včetně těch v Ubytovně v Celném a na CVČ Pavučina poskytujeme uprchlíkům. 
  • Město Hustopeče zřídilo speciální transparentní účet na podporu nově vzniklé adaptační skupiny ukrajinských předškoláků, kteří budou mít své zázemí v prostorách M-klubu. Číslo účtu je 6149109319/0800.
  • Město zřídilo speciální linku 728 254 951, na kterou mohou volat nejen samotní občané Ukrajiny, ale i lidé, kteří mají někoho na Ukrajině či na cestě k nám a chtějí jim pomoci. Obsluhovat ji bude pan Lubomír Krůza z Městského muzea, který se dorozumí rusky a každého odkáže na správná místa. Pro osobní kontakt v pracovní dny v pracovní době využijte i pomoc pracovnic Turistického informačního centra, které také mají všechny potřebné informace.
  • Sociální odbor města Hustopeče opět aktivoval iniciativu Hlídačka, která v dobách koronavirových pomáhala především seniorům. Na facebookové skupině bude sociální odbor zveřejňovat poptávky na konkrétní druhy pomoci pro uprchlíky ve městě a blízkém okolí - překladatele, nákupy, odvozy, volnočasové aktivity pro děti, materiální pomoc apod.
  • Město uvolnilo finanční částky, které již odeslalo na konto Český červený kříž. Žádné speciální konto město zřizovat nebude, neziskové organizace samy nejlépe ví, kde a jak pomoci. 
  • V nejbližší době město nebude organizovat žádnou materiální sbírku, spoléháme a spolupracujeme se spolkem Narana Hustopeče, který má v Hustopečích vše pod kontrolou a pomoc již odváží na konkrétní místa s pomocí svých kontaktů na Ukrajině.

81843

інформація для біженців з України


Chcete pomoci i vy?

  • Chcete-li pomoci finančně, využijte některou z neziskových organizací, které rozjely několik sbírek. Město Hustopeče nebude zřizovat zvláštní účet, protože právě neziskovky nejlíp ví, kde a jak peníze použít.
  • Chcete-li přispět materiálně přímo na Ukrajinu, doporučujeme sledovat stránky spolku Narana Hustopeče, který má svůj kontakt v Ukrajině a dostane se přes hranice. V současné době (týden do 6. března) se vybírá zdravotnický materiál, léky, karimatky a spacáky, teplé oblečení, termo prádlo a energy věci (tyčinky, oříšky, trvanlivé syté věci).
  • Máte-li nabídky na ubytování uprchlíků, kteří jsou již na cestě a budou hledat azyl i u nás v Hustopečích či okolí, zveřejněte je v centrálním registru Jihomoravského kraje, který právě odtud bude vybírat vhodné ubytování pro konkrétní rodiny. Potřebujete-li se poradit, pište i na babackova@hustopece.cz. 
  • Chcete-li pomoci s dopravou uprchlíků od hranic do záchytných center, vždy tak dělejte pouze pře portály, které které nouzový převoz organizují: https://www.stojimezaukrajinou.cz/jak-pomoci#sekce-doprava. Pamatujte totiž, že každý uprchlík musí první zastávky učinit u cizinecké policie, kde dostane vízum a zdravotní pojištění. 
  • Chcete-li nabídnout pomoc uprchlíkům v Hustopečích, vyplňte jednoduchý formulář ZDE.

Na Kině se rozjela adaptační skupinka pro Ukrajinské děti, kterou můžete podpořit pomocí zvláštního transparentního účtu.


Co byste určitě neměli dělat?

  • Nepanikařte a zachovejte klid.
  • Nepořádejte náhodné sbírky potravin a dalších věcí, když nemáte přesné místo v Ukrajině, kam je odvezete. Odkážeme vás opět na Naranu Hustopeče, které má všechny cesty ošetřené. Sledujte ale, co přesně potřebují.

Co byste měli vědět?

Pomoc Ukrajině a jejím občanům bude dlouhý a náročný běh a pomoc musí vydržet dlouhou dobu. Je proto nutné zachovat řád v běžném provozu města a každé jednotlivé domácnosti. 

"Je třeba zachovat klid, zklidnit adrenalin a vyčkat pokynů. Už dnes stojí u hranic s Ukrajinou kolony aut s pomocí, kterou nemají komu dát, protože je přes hranice nepustí. Zní to asi zvláštně, když mluvíme o válce, ale všechno má svůj čas. Nyní je potřeba, abychom se my v Česku, v Hustopečích soustředili na svůj každodenní život, chodili do práce, byli se svými rodinami, posílali peníze neziskovkám, které se snaží zorganizovat a zacílit pomoc. A když k nám přijdou první uprchlíci a budeme je potkávat v ulicích, tak je obejmout, přijmout, ukázat jim město, hrát si s jejich dětmi," říká koordinátorka pomoci za Naranu Hustopeče Marija Wazi, která pochází z Ukrajiny a je zakladatelkou Společnosti Ukrajinců v ČR.  

Chcete-li více informací o možnostech pomoci, doporučujeme web www.stojimezaukrajinou.cz.


 

odebírejte přes RSS