Pavučina má nové aktivity na Lipovce i v M-klubu

20. 4. 2022 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Z města
Lektorům Centra volného času Pavučina přibylo množství nových povinností. Z rozhodnutí zastupitelstva města byla centru pozměněna zřizovací listina a jeho aktivity se tak rozšířili hned o několik nových činností. 


Tou veselejší je dopravní výchova na dopravním hřišti Lipová pro žáky čtvrtých ročníků základních škol. „V tomto školním roce je to umožněno i pátým třídám, kvůli covidové proluce. Jinak ale samozřejmě budeme vyučovat čtvrté ročníky, a to z celého Hustopečska,“ vysvětluje ředitel CVČ Pavučina Petr Fridrich.

Důvodem převedení dopravní výuky pod Pavučinu bylo vypovězení roky trvající spolupráce se soukromou autoškolou, na jejímž základě a po dohodě s BESIPem byla oslovena právě Pavučina, aby výukový areál zůstal v kompetenci města. Pro samotné žáky a školy se nic nemění. „Výchova zahrnuje celkem deset vyučovacích hodin, kdy pět probíhá na podzim a pět z jara. Součástí výcviku je teorie i praktické překážky, a samozřejmě samotná jízda na kole,“ doplňuje Fridrich

Kvůli pokračujícímu konfliktu na Ukrajině bylo také nutné zřídit adaptační skupinu pro ukrajinské předškoláčky, kterých je v Hustopečích už na dvě desítky. Jak již dříve informovala starostka Hana Potměšilová, adaptační skupiny pod záštitou center volného času jsou jediným schůdným řešením pro obce a města, jak se o tyto děti postarat. „V této chvíli je máme na M-klubu, kde pro ně máme i zvláštní programy, díky kterým se seznamují s městem i místními dětmi. Mají zde veškeré zázemí, které potřebují. Snažíme se zkrátka o to, vypořádat se s tou situací tak, aby to fungovalo,“ vysvětluje Fridrich fungování skupinky, která se do prostor M-klubu přesunula z provizorního zázemí přednáškového sálu kina.

Aby se prolomila i jazyková bariéra, spustila Pavučina i kroužek výuky českého jazyka. „Ta výuka je určena spíše pro starší děti a dospělé, a je pro maximálně 15 osob. Skupinu vede paní Komínková z gymnázia, která se snaží kroužek vést tak, aby to bylo přínosné. Proto ti účastníci, které tam máme, jsou stálí, chodí pravidelně a tvoří vlastně uzavřenou skupinu,“ uvádí na pravou míru Fridrich.

Další aktivity Pavučiny zůstávají beze změn a nové povinnosti je nijak neomezují. „Nemyslím si, že by nás nové aktivity nějak omezovaly, spíše to bereme jako výzvu,“ usmíval se Fridrich, když coby nový instruktor pomáhal dětem zvládnout své kolo. -nov-

odebírejte přes RSS