Kino nabídlo cestovatelský maraton

2. 5. 2022 · 1 minuta čtení · 3 fotografie · 1 video
Téma Kultura

Milovníci přírody a adrenalinu se v pátek 29. dubna nechali strhnout filmovým maratonem s názvem Expediční kamera, který se v minulých letech konal v prostorách M-klubu. Letos poprvé jej hostilo naše kino.


Přes 200 měst se v letošním roce zapojilo do festivalu cestovatelských filmů Expediční kamera a ani Hustopeče nejsou pozadu. V pátek 29. dubna mohli milovníci přírody shlédnout v sále kina výběr letošních nejlepších outdoorových filmů, které vybírá tým v čele s cestovatelem Danem Hálou.

Dvanáctý ročník nabídl divákům expedici k nejvyšším vodopádům světa, nechal je nahlédnout pod pokličku hendikepovaných bikerů, představil vodáky na peřejích řeky Keve a Kwanza. Zařazen byl i dokument o posledním květnovém dnu roku 1970, kdy se kvůli zemětřesení odtrhla značná část šestitisícovky Huascarán Norte, která pohřbila všechny členy české expedice. Velký úspěch sklidil film o náročném závodu 1000miles Adventure příběh o náročném běhu Lenky Vacvalové, která zaběhla nejdelší turistickou trasu na Slovensku vedoucí z Dukly do Děvína. „My jsme si zájem o podobné maratony vyzkoušeli už při Snow Film Festu před půl rokem. Zájem byl, diváci byli spokojení, proto jsme navázali Expediční kamerou. Podobným večerům se rozhodně nebráníme a uvidíme, jaký bude další zájem,“ shrnula netradiční promítání vedoucí kina Martina Ondrová.

Necelá padesátka diváků si tak mohla vychutnat autentické a mnohdy velmi syrové záběry z nejrůznějších cestovatelských expedic, jejichž poselství museli mnohdy trochu vydýchat. „Ten večer je poměrně dlouhý, takže jsou potřeba občerstvovací, odlehčovací přestávky. Doplnili jsme to i o slosování propagačních materiálů projektu, takže to celé příjemně ubíhalo,“ shrnula Ondrová. -nov-

odebírejte přes RSS