Opravená studna připomene významné výročí

10. 5. 2022 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Z města

Středověká studna u Pittnerovy uličky dopřává i v období sucha občanům Hustopečí užitkovou vodu už několik desítek let. Právě u ní si v roce 1531 koupili dům novokřtěnci (habáni), kteří v Hustopečích vytvořili významnou komunitu. Od letošního roku bude okolí pumpy upraveno tak, aby se stalo důstojnou připomínkou historických událostí.


Veřejná pumpa na užitkovou vodu na křižovatce ulic Pittnerova a Svatopluka Čecha prochází velkou rekonstrukcí. Do konce letních prázdnin by se z nepříliš udržovaného místa měl stát památník Hutterských bratří v podobě obnovené Rajhradské studny. „To místo by se mělo trochu navrátit k původní podobě, což znamená, že by tu měla stát pumpa obklopená půlkruhovou zdí s kovovým baldachýnem,“ stručně popisuje budoucí podobu okolí pumpy vedoucí Městského muzea a galerie Soňa Nezhodová.

V průběhu příprav rekonstrukce vyvstala otázka, jestli by nová pumpa a celý památník neměl stát přímo nad původní studnou. Ta totiž leží asi pět metrů od současné pumpy, v zahradě rodinného domu. „Majitel domu má dlouhodobě v pronájmu pozemek kolem pumpy, takže přímo pod jeho okny je i původní studna. I když majitel je velice rozumný člověk a líbí se mu náš záměr, zvítězil nakonec zdravý rozum a přece jenom se pumpa i s novým památníkem nechá blíže k chodníku, aby byla přístupná veřejnosti. Stavba bude opatřena malým průzorem, skrze který bude možné původní studnu zahlédnout,“ doplňuje místostarosta Bořivoj Švásta.

Umělecký a pro novokřtěnce typicky stroze řešený altán bude hlavním místem zářijové vzpomínkové akce, kdy se do Hustopečí sjedou představitelé Hutteritů z celého světa, především pak z Kanady, aby si společně připomněli 400. výročí vyhnání z Moravy. „Hustopeče jsou vůdčím městem všech těch oslav a připomínek proto, že právě u nás se celé Hutterské hnutí zrodilo,“ říká Soňa Nezhodová a dodává, že v domku u této studny založil komunitu Jakob Hutter a uvedl zde v praxi model církevního a majetkového společenství, který je pro Hutterity platný dodnes. 

Ani termín výročního setkání nebyl vybrán náhodně a odvíjí se od data vykázání novokřtěnců. „Edikt o jejich vydání podepsal kardinál Dietrichstein 28. září 1622 a od toho dne měli Hutterité čtyři týdny na vysídlení nebo na přijetí katolické víry. Proto právě v předvečer tohoto dne, v pátek 23. a v sobotu 24. září se celý vzpomínkový program. Hutterité se věnují především náboženským zpěvům, takže očekáváme nějaký koncert, vyjížďky na všechny místa v okolí Hustopečí, která jsou s jejich historií spjatá, a dále uvidíme, co vyplyne podle potvrzených hostů. Samozřejmostí ale bude odhalení pamětní desky u opravené studny Jakobu Hutterovi, kterou už vytváří Mgr. David Hönig. A z toho máme velkou radost, protože on sám pochází ze sousedních Šakvic a jeho maminka je rozená Hutterová, takže se nám historie krásně spojila,“ těší se Nezhodová.

Už dnes je jisté, že mohutná studna v Pittnerově ulici bude občanům města poskytovat užitkovou vodu i nadále. A to nejen díky zrekonstruované pumpě, ale i díky vydatnosti historické studny, jejíž dno zatím nebylo možné změřit. Upravené okolí pak místním připomene, na jak historicky důležitém místě stojí. -nov-

odebírejte přes RSS