Osmnáct žáků a studentů převzalo ocenění starostky za mimořádné úspěchy

19. 5. 2022 · 3 minuty čtení · 17 fotografí · 1 video
Obřadní síň hustopečské radnice se ve středu 18. května stala místem slavnostního předávání ocenění starostky města úspěšným žákům hustopečských škol, kteří v různých oblastech dosáhli mimořádných úspěchů. 


Ocenění vyhlašuje školská a kulturní komise města a nemá předem dané kategorie. Žáky nominují kantoři a řídí se buď dlouhodobě dobrými výsledky žáků nebo třeba úspěšným reprezentováním školy. „Ocenění předáváme pravidelně každé dva roky, kvůli covidu však naposledy v roce 2019. Kategorie nejsou nijak vymezené, necháváme prostor školám, aby vybrali ty nejlepší z jakýchkoliv oblastí. K nominaci oslovujeme všechny školy ve městě, vyjma těch mateřských. Z rukou starostky města pak nominovaní žáci převezmou nejen poděkování, ale i finanční obnos, se kterým mohou naložit dle vlastního uvážení,“ vysvětluje smysl oceňování předsedkyně školské a kulturní komise města Blanka Nešporová. 

Omezený nebyl ani počet nominovaný. Třeba jen základní škola Komenského našla ve svých třídách pětici výjimečných. Stejný počet vybralo i Gymnázium Tomáše G. Masaryka. Přítomné nejvíce zaujala Eliška Levková, která převzala ocenění za záchranu života. „Stalo se to loni v říjnu, kdy jsem pomáhala u dopravní nehody. Čelně se tehdy střetla dvě vozidla a na místě byli tři zranění, z toho dva velmi vážně. Jednak jsem samozřejmě zavolala záchranku, ale bylo také potřeba zajistit okolí, protože v okolí nehody se pohyboval opilý muž, který zraněné provokoval. Jsem ráda, že jsem zvládla udělat to, co bylo v tu chvíli potřeba udělat a mám radost, že díky mě všichni přežili,“ vzpomíná na osudový večer odvážná Eliška.

Pozadu nezůstalo ani hustopečské učiliště s pěticí nejlepších, mezi kterými zaujala především Brigita Streitová. Ta získala první místo v celostátní soutěži malířů. Základní umělecká škola nominovala dva své žáky. Bubeníka Filipa Hubičku za první místo v krajské soutěži a především Miroslava Brúčka juniora, který vyhrál celostátní kolo pěvecké soutěže a může se chlubit titulem nejlepší zpěvák základních umělecký škol ČR. „Do celostátního kola nás postoupilo osmnáct a musím přiznat, že to byla velká konkurence. Dostali jsme za úkol odzpívat jednu lidovku, jednu klasickou skladbu a jednu muzikálovou píseň. Převzít ocenění je pro mě velká čest a doufám, že i nadále budu moci zpívat nejen na akcích města tak, jako doposud,“ svěřil se sympatický zpěvák, který své umění předvedl i při přebírání ocenění.

Dva nominované představila i Základní škola Nádražní. Vedle Adama Forejtníka za dlouhodobě skvělé výsledky v matematice doslova zaplnili obřadní síň členové projektového týmu Hustopečsko ve 3D. Ti po celý školní rok vytvářeli pomocí 3d tiskáren velkoplošnou mapu s 3D modely nejzajímavějších míst regionu. „Všechno jsou to dobrovolníci, kteří si tuto aktivitu vybrali nad rámec vyučování a pustili se do toho s takovým elánem a nadšením, že to bylo motivující i pro nás, kantory. Je to opravdu příjemný pocit, když se žáci o něco takto živě zajímají, nemusí se do ničeho nutit. To je radost,“ usmíval se učitel Petr Havlín, který projekt žáků dozoruje. 

Všech 18 vybraných žáků a studentů přijalo nejen ocenění, ale i velkou pochvalu starostky za vzornou reprezentaci města. „Vy jste naši nenápadní hrdinové. Jste vzorem svému okolí, buďte si toho vědomi. Mějte vždy na paměti, že přinášíte věhlas nejen svým školám, ale i celému městu. A já vám za to opravdu děkuji," pronesla starostka Hana Potměšilová. -nov-

 

odebírejte přes RSS