Radní jednali: Nádvoří domu U Synků ozdobí kašna

25. 5. 2022 · 2 minuty čtení · 1 fotografie
Téma Z města
Radní zasedli posté v pondělí 23. května. Vybrali dodavatele parkových úprav v ulici Generála Peřiny a založení prvků územní stability v okolí Hustopečí, akceptovali smlouvu o dotaci z Jihomoravského kraje pro činnost turistického informačního centra, navrhli navýšení rozpočtu ZŠ Komenského na nezbytné opravy a nákup vybavení nebo schválili pořízení kašny na nádvoří domu U Synků.

Dodavatele získala zakázka na parkové úpravy v ulici Generála Peřiny a vytvoření biocenter v blízkosti města. „Jedná se o území směrem z Hustopečí na Starovice, dále na Šakvice a nad předním hustopečských rybníkem. Zaměstnanci firmy vysadí stromy, keře a založí travnaté porosty. Jednou z hlavních výhod pořízení prvků ekologické stability je lepší zadržování vody v půdě a posílení přirozených funkcí krajiny,“ vysvětlil místostarosta, Bořivoj Švásta. S financováním pomůžou peníze z Operačního programu životní prostředí. Dotace na tzv. „ÚSES“ (územní systém ekologické stability) je ve výši 100 % způsobilých výdajů, dotace na sídlení zeleň pak ve výši 60 % ze způsobilých výdajů.

Padesátitisícová dotace z Jihomoravského kraje podpoří provoz TIC v letních měsících. „V sezóně je otevřeno sedm dnů v týdnu, vždy od 08:00 do 18:00 hodin, a z dotace tak uhradíme hlavně mzdy brigádníků. Část peněz využijeme na tisk letáků, které zpropagují akce a zajímavosti ve městě,“ doplnila starostka, Hana Potměšilová.

Nádvoří domu U Synků ozdobí pamětní kašna. V roce 2023 uplyne 700 let od doby, kdy Hustopeče zakoupila královna-vdova Eliška Rejčka. Ve stejném roce se město stalo majetkem královnou nově založeného cisterciáckého kláštera Králové na Starém Brně. Výročí připomene instalace kašny – fontány z dílny polské sochařky Evy Ross - Baczynské na nádvoří domu U Synků, o němž se ústně tradovalo, že byl sídlem cisterciáckých abatyší při jejich pobytech v Hustopečích.

 

Radní podpořili navýšení příspěvku pro ZŠ Komenského o dva miliony korun. Definitivní slovo budou mít zastupitelé na svém červnovém zasedání. „Ředitel školy, Mgr. Jaroslav Vysloužil, zdůvodnil potřebu dodatečných peněz mimořádnými výdaji, mezi které patří výměna pečící pánve a konvektomatu do školní kuchyně, obnova kotle na topení a ohřev vody a výměna 35 kusů radiátorů,“ vysvětlil Švásta.

Čtyři byty v penzionu pro seniory získají nové kuchyňské linky. Jedná se o celkovou obnovu, která je rozdělena do několika etap tak, aby se dostalo na všechny bytové jednotky.

Nádvoří domu U Synků, které ohrožuje špatný stav sousedního objektu a je tak z důvodu bezpečnosti pro návštěvníky od loňského října nepřístupné, zajistí ochranná stěna. „Po vyhotovení projektu, jeho posouzení pracovníky památkové péče a vypsané soutěži jsme vybrali zhotovitele konstrukce, která zabrání pádu střešní krytiny z vedlejšího domu přímo na nádvoří domu U Synků,“ odůvodnila potřebu stěny Potměšilová. Samotná realizace se uskuteční v průběhu letošního července a od poloviny prázdnin by tak mohlo nádvoří renesančního domu opět přivítat hosty.
-hrad-
  

 

odebírejte přes RSS