Tančící tatínkové z Hustopečí hitem internetu

24. 5. 2022 · 3 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video

V pravdě husarský kousek se povedl třídě Želviček z hustopečské Mateřské školy U Rybiček. Na sociálních sítích se od konce minulého týdne šíří bleskovou rychlostí záznam tance tatínků s dcerami při besídce pro maminky. Během necelého týdne nasbíral záznam přes 1,5 milionu diváků a šíří se i do zahraničí. 

Za neuvěřitelný výkon přišla v úterý 24. května do školky poděkovat delegace z městského úřadu. Od místostarosty Bořivoje Švásty a pracovnic Marketingu a kultury převzaly děti a paní učitelky zarámovaný děkovný list, květiny, sladkosti pro děti a víno pro tatínky.



ZÁZNAM CELÉ BESÍDKY VČETNĚ ZÁVĚREČNÉHO TANCE KE SHLÉDNUTÍ ZDE

„Určitě to nebyl vyloženě náš nápad, nechaly jsme se inspirovat, ale moc se nám líbila ta myšlenka, protože vztah otců a dcer je něco tak křehkého a zároveň intenzivního, že jsme to pojali nejen jako dárek pro maminky, ale i pro tatínky i pro holčičky. Moc nadějí jsme tomu plánu nedávali, ale poté co oslovení tatínci začali nadšeně souhlasit, tak jsme to rozjeli. Nezapojili se pouze tři tatínci, kteří proto měli své důvody, nicméně si myslím, že oni to svým dcerkám rozhodně vynahradí jinak. Neregistrujeme podle reakcí ostatních dětí, že by někde byl nějaký problém, nějaká lístost, to určitě ne,“ říká autorka nápadu, učitelka Alena Kovaříková, která choreografii připravovala s kolegyní Lenkou Potůčkovou.

Besídku natáčela Hustopečská televize a po umístění na facebookové stránky města se video během pár hodin dostalo k více než jednomu a půl milionu diváků. Desetitisíce z nich jej dále sdílí a komentuje. Na první pohled nevinné video vyvolalo obrovskou vlnu dojetí, ale i nečekaně palčivých otázek. „Vztahy rodičů k dětem jsou velice citlivá záležitost. Dneska je tatínek ten, který nese na bedrech takové to ekonomické zajištění rodiny a maminka je ta, která se stará, pečuje, hýčká. Proto to tolik lidí sleduje, protože taková blízkost prostě chybí,“ zamýšlí se Kovaříková.

Její slova potvrzuje i pracovnice Sociálně-právní ochrany dětí Hustopeče Lenka Kozielová. „Nemyslím si, že by video bylo tolik sdílené proto, že by existoval ve společnosti nějaký zásadní problém ve vztazích rodičů k dětem. Je ale pravda, že je to něco obrovsky netypického, aby otec vynesl kůži na trh, vystoupil z té své chlapácké role a tančil na dětské besídce. To se prostě neděje a pánové si zaslouženě získali vlnu uznání. Lidé mají potřebu na to reagovat, protože se ukazuje, že je vlastně v pořádku dělat s dětmi mnohem víc věcí, než jen občas formálně zajít na návštěvu do školky,“ dodává Kozielová.

Aby se však podobné vystoupení mohlo uskutečnit, bylo nezbytné, aby rodinné vztahy všech dětí byly v pořádku, což v dnešní době bývá problém. „Za tu dobu, co pracuji ve školství se několikrát stalo, že jsme museli dokonce spolupracovat se sociálním odborem či policií, což je úplně za hranou všeho. Ano, úplné rodiny jsou vzácné, a ještě vzácnější je, když se odloučení rodiče dokáží dohodnout a nadále spolupracovat při výchově dítěte. Kdybychom ve třídě měli jen jedno jediné dítě, které má doma těžkosti kvůli rozvodu rodičů, nikdy bychom se do ničeho takového nepustily. To jsou nesmírně citlivé věci. Máme ale letos to obrovské štěstí v tom, že máme právě takové rodiny, které jsou buď úplné, nebo fungují i v rámci nějakého rozchodu,“ vysvětluje Kovaříková.

Nadějné poselství jednoduchého videa si vysloužilo patřičnou odměnu nejen pro tatínky a děti, ale i pro paní učitelky, které se do riskantního projektu pustily. „Nebereme to samozřejmě jako nějaký zásadní úspěch a už vůbec ne svůj, to je všechno zásluha tatínků a holčiček. Myslím, že tento taneček pro ně bude především nádherná památka. Nacvičováním jsme strávili spoustu času, který už jim nikdo nevezme. Až se jednou budou vdávat, pustí si video a budou vzpomínat. Ale my teď musíme vymyslet, čím to všechno trumfneme, čím se posuneme dál? V první řadě musíme vymyslet něco podobného pro kluky a dál se budeme pokoušet dělat společné akce pro celé rodiny, protože to má smyl,“ usmívá se Kovaříková. -nov-

 

odebírejte přes RSS