V galerii vystavuje svá díla mezioborové Sdružení Q

3. 5. 2022 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Někteří první máj oslavovali pod rozkvetlou třešní, jiní v Městské galerii. A že v ní bylo opravdu narváno! Svá díla přijela ukázat šestnáctka autorů působících v mezioborovém uměleckém sdružení Q neboli Quaerimus.


Sdružení Q, které od 1. května poprvé vystavuje v našem městě, už od svého vzniku ušlo dalekou cestu. Formovat se začalo v 60. letech minulého století a mezi zakladatele patřil třeba známý malíř Bohdan Lacina. Ten o založení mezioborového sdružení uvažoval už asi od roku 1964. Ustavující schůze nakonec čítala deset zakládajících členů – výtvarníků – a sešla se 5. 11. 1968. V roce 1969 byl vypracován a rozmnožen dvoustránkový manifest „PROČ Q“.

Sdružení provedlo v roce 1969 v Olomouci svou první výstavu a krátce na to bylo zrušeno. Spisovatelé, básníci a hudebníci, kteří celé uskupení tvořili, však byli také přáteli, a tak se běžně setkávali doma. Sdružení tedy začalo fungovat neformálně. „Potom se Sdružení Q obnovilo až když nastaly znovu svobodné poměry, myslím, že hned v roce 1989, jestli si dobře pamatuji,“ doplňuje historii Sdružení výtvarník Marek Trizuljak, „od té doby se dělají pravidelně velké výtvarné akce, většinou výstavy, salony, ale zajímavě do toho vstupují, protože jsme multidisciplinární uskupení, také hudebníci, literáti a vynikající básníci. Já třeba miluji Jana Skácela. Ten byl také jedním z první generace Q.“

Celou výstavu zahájilo hudební uskupení Marian s vystoupením, kde byly hudební nástroje upozaděny a dominanci přebral dech a hlas hudebníků. „Oni mají také svůj velký přínos pro naši vernisáž – hudební přípravu nám většinou dělá právě vystupující Ivo Medek a jeho skupina. Potěšilo mě, že slovo Querimus, označující neustálou přítomnost otázek ve světě, zpívali dnes ve své skladbě. Myslím, že spolu souzníme, výtvarníci, hudebníci i literáti. Vnímám to jako povzbuzení a inspiraci,“ říká nadšeně Trizuljak.

Vystavená díla jsou v galerii k vidění do 22. května. Poté budou obrazy i sochy odměněny. „Některá díla možná zůstanou, ale ten druhý, navazující termín má trochu jiné těžiště, a to je je podpora Ukrajiny. Domluvili jsme se s řadou tvůrců na to, že budou tvořit s myšlenkou na pomoc Ukrajině, čímž vytvoří duchovní energii. Vznikají díla, kde je ústředním motivem například archanděl Michael, patron Ukrajiny a hlavního města. Chceme vytvořit jakýsi duchovní prostor a Ukrajinu podpořit morálně a kulturně,“ popisuje druhou část výstavy malíř Marek Trizuljak.

Nenechejte si tuto jedinečnou výstavu ujít! -slam-

odebírejte přes RSS