V okresní dopravní soutěži uspěly hustopečské školy

18. 5. 2022 · 2 minuty čtení · 10 fotografí · 1 video
Dopravní hřiště na Lipovce opět hostilo oblastní a okresní kolo Soutěže mladých cyklistů, kterou vyhlašuje BESIP ve spolupráci s Městem Hustopeče. Zatímco oblastní kolo ve čtvrtek 5. května se jelo za svitu slunce, to krajské bylo v úterý 17. května poznamenáno silným deštěm. Cyklista si ale musí poradit s každým počasím, proto se jelo i za deště. 


„Okresního kola se účastní ti, kteří postoupili z oblastních kol ORP Hustopeče, Mikulov a Břeclav. Z našich družstev bych vypíchl Křepice, hustopečskou Nádražku a Klobouky u Brna nebo z těch starších potom Velké Němčice, Nikolčice a naše hustopečské gymnázium,“ představil závodníky dopravní komisař Petr Pacela z Odbory dopravy Hustopeče.

Do soutěže se mohli přihlásit žáci obou stupňů základních škol. „Máme dvě kategorie, a to 10-12 a 12-16 let, což pokrývá vlastně celé spektrum základní školy od doby, kdy se děti obvykle stávají cyklisty. Soutěží se ve smíšených družstvech, v každém z nich jsou dvě dívky a dva chlapci,“ popisuje soutěžní kategorie krajský koordinátor BESIP Pavel Čížek, který dohlížel nad průběhem celého dopoledne. 

Týmů se do okresního kola probojovalo celkem 17 a o vítězi se rozhodovalo v několika disciplínách. „Na okresních kolech je třeba absolvovat zdravovědu, jízdu zručnosti, jízdu po dopravním hřišti a teorii provozu na pozemních komunikacích ve formě testu,“ vyjmenovává Pacela. 

Nejvíce zabrat dala cyklistům překvapivě zdravověda. Důvodem byla velmi přesvědčivě ztvárněná zranění, které soutěžící museli ošetřovat. Při pohledu na krev bylo nutné zachovat chladnou hlavu a rozhodnout, jak postupovat. Na mokrou trať už cyklisté vyjeli o poznání suverénněji a nezaskočila je přednost zprava, železniční přejezd ani vypnuté semafory. Celkově však pořadatelé zaznamenali mírný propad nejen znalostí dětí, ale i zájmu o soutěž. I tady zanechaly svou nesmazatelnou stopu covidové roky plné omezení. „“ 

K většímu zájmu soutěže alespoň v Hustopečích jistě přispějí skvělé výsledky zdejších škol. V kategorii mladších žáků postupuje do krajského kola Tým ZŠ Nádražní Hustopeče. Mezi staršími žáky opět hustopečský tým z Gymnázia TGM. Gratulujeme! 

-nov-
Foto: Jana Hrádková, Veronika Nováková

odebírejte přes RSS