Z jednání radních: Rajhradská studna v konečné podobě

10. 5. 2022 · 2 minuty čtení · 2 fotografie
Téma Z města
Radní se sešli na své 99. schůzi v pondělí 9. května. Schválili definitivní podobu Rajhradské studny v Pittnerově ulici a na stole měli dotaci ve výši přes 800 tisíc korun z Jihomoravského kraje na spolufinancování interiérů budovy bývalé Střelnice.

Rekonstruovaná budova Střelnice s velkou pravděpodobností získá více než 800 tisíc korun z Jihomoravského kraje na vybavení interiérů. „Žádost jsme podali v rámci individuálních dotací a aktuálně máme informaci, že náš projekt je navržený k spolufinancování. Zda dostane zelenou, budeme se stoprocentní jistotou vědět po červnovém zasedání zastupitelstva JMK, nicméně máme velkou šanci,“ vysvětlil místostarosta, Bořivoj Švásta.
Získané dotační peníze by pomohly se zaplacením výdajů například na osvětlení expozic nebo pořízení nábytku. „Již nyní máme slíbenou podporu z Fondu malých projektů Bílé Karpaty, která počítá s přeshraniční spoluprací se slovenskou Habovkou. Teď bude nutné oba projekty posoudit, zda by nedocházelo k souběhu způsobilých výdajů. V případě nutnosti volby dostane přednost krajská dotace s ohledem na jednodušší administraci i úsporu ostatních přidružených výdajů,“ doplnil Švásta.

Rajhradská studna v Pittnerově ulici má definitivní podobu. Projekt na rekonstrukci z dílny Ing. arch. Heleny Strakové byl upraven po zjištění, že historická studna je umístěna asi o pět metrů dále než samotná železná pumpa. 
83261

Nezisková organizace Ratolest Brno, která se zabývá pomocí sociálně znevýhodněným dětem, mladým lidem i celým rodinám, ukončila nájemní smlouvu na prostory v Poliklinice Hustopeče. Její činnost zde ale potrvá. „Pracovníci z Ratolesti budou i nadále v našem regionu pomáhat rodinám s překonáním nepříznivých situací a se začleňováním do společnosti, nicméně nyní již mají s konkrétními rodinami navázanou spolupráci a nepotřebují zde kanceláře.
Dalším z důvodů, kterým neziskovka opuštění prostor zdůvodnila, je ukončení projektu, který s placením nájmu pomáhal,vysvětlila starostka, Hana Potměšilová. Radní tak rovnou vyhlásili nový záměr pronájmu nebytového prostoru v Poliklinice Hustopeče.

Ostrůvky před jídelnou ZŠ Komenského zkrášlila nová zeleň. „V osazování podobných míst budeme pokračovat, nyní jsou ve hře plochy naproti Frauenthalu a místní nemocnice. Jelikož se jedná o krajskou komunikaci, kterou spravuje Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje, museli jsme čekat na povolení. Hotovo by tak mělo být na přelomu srpna a září,“ vysvětlila Potměšilová.
83262
Foto: Veronika Nováková

Radní vybrali dodavatele portálu občana. Ten pomůže lidem vyřizovat úřední záležitosti z pohodlí domova. „Portál občana bude mít podobu webové stránky, na kterou se občan přihlásí například pomocí takzvané bankovní identity, kterou můžou využít klienti vybraných bank s aktivovaným internetovým bankovnictvím. Po přihlášení si lidé vyberou službu, kterou potřebují s úřadem řešit. V první fázi se bude jednat například o poplatky za svoz odpadů a za psy, vítání občánků, svatební obřady nebo zjištění závazků vůči městu. Pokračovat se bude v další elektronizaci úkonů,“ vysvětlil záměr projektu, který spolufinancuje Evropská unie, tajemník městského úřadu, Pavel Michalica.
-hrad-

 

odebírejte přes RSS