Žáci ZUŠky se předvedli kamarádům při výchovných koncertech

18. 5. 2022 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Cílem výchovných koncertů je motivovat děti ke zpěvu či hraní na nějaký hudební nástroj. Obojí vyžaduje spoustu trpělivost a dřiny, ale jakmile svůj hlas či nástroj ovládnete, ostatní mohou tiše závidět. Tak, jako se to potvrdilo při výchovných koncertech žáků Základní umělecké školy, které v tomto týdnu hostí Kino Hustopeče.


Výchovný koncert. Pod poměrně nudným názvem se skrývá asi hodinový program žáků Základní umělecké školy Hustopeče, který si v závěru školního roku připravili pro děti z hustopečských škol a školek. Nudný ale rozhodně nebyl. „Výchovné koncerty jsou tradicí naší školy. Ještě před Covidem jsme je mívali každý rok v sále společenského domu, ale jakmile se naskytla možnost opět je obnovit, využili jsme možností nově opraveného sálu kina a koncert jsme přesunuli právě sem. Je to nejen krásný prostor, ale děti lépe vidí na jeviště, soustředí se a navíc máme k dispozici filmové plátno, na kterém promítáme doprovodná videa. Celkově je to velmi působivé a děti to baví. Navíc jsme letos koncert pojali jako procházku pohádkami, což samozřejmě naděti platí. Nenásilně jsme tak mohli představit všechny obory, kromě výtvarného. Tancovalo se tu a hrálo, zpívalo a děti poslouchaly a notovaly si s námi,“ neskrýval radost z povedených programů ředitel Základní umělecké školy Miroslav Brúček.

Po Covidové pauze se tak v sále kina předvedli muzikanti, zpěváci i tanečníci ze všech ročníků a užívali si živého publika. Mnoho z nich nasbíralo v letošním školním roce významná ocenění v okresních i krajských soutěžích. „Letošní rok byl opravdu bohatý na úspěchy a v soutěžích základních uměleckých škol se nám podařilo získat snad všechna ocenění, která šla. Účastnili jsme se okresních, krajských i ústředních kol a mám velkou radost, že právě v Hustopečích máme nejlepšího zpěváka z celé republiky, díky úspěchu mého syna Mirka Brúčka, který právě ústřední kolo ve zpěvu vyhrál,“ prohlásil hrdý otec.

Nejlepší zpěvák v republice se dokonce osvědčil i v roli moderátora. Výchovné koncerty provázel se sestrou Eliškou mluveným slovem a dokázal si přirozeně získat pozornost malých diváků. Ve spojení s barevnou projekcí na plátně se děti opravdu nenudily. „Je to mnohem lepší, než ve společenském domě, děti opravdu poslouchají, odpovídají, zajímají se. Hodně jsem se jich vyptával, takže byly zapojené a to víc je koncert bavil. Scénář jsem si začal psát sám, ale dokončili jsme ho spolu s tátou,“ vysvětluje Mirek.

Skvělé pěvecké i hudební výkony budou k vidění i na plánovaných absolventských koncertech pro širokou veřejnost. „Jednak to bude klavírní absolventský koncert v koncertním sále školy ve čtvrtek 26. května v 17 hodin. Následovat bude Absolventský koncert všech oborů, který se uskuteční tradičně v rámci Noci kostelů v pátek 10. června v Evangelickém kostele. Určitě si naše žáky přijďte poslechnout, stojí to za to,“ pozval ředitel Brúček. -nov-

odebírejte přes RSS