Církve spolupracovaly na Noci kostelů

12. 6. 2022 · 2 minuty čtení · 14 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Brány hustopečských chrámů se po dvou letech opět otevřely celostátní Noci kostelů. I když ve značně osekané verzi, připravili farníci evangelické a římskokatolické farnosti zajímavé programy. 


Farníci z kostela sv. Václava nechali kostel na náměstí zavřený, ale otevřeli kapli sv. Rocha na Křížovém kopci. „Řekli jsme si, že v kostele už to návštěvníci znají z minulých let, tak že se zaměříme spíše tady na tu kapli. Navíc je pravda, že naši farníci si letos chtěli objet programy farností v okolí, aby načerpali inspiraci na další roky, takže to máme takhle komorní. začali jsme mší svatou a máme tu komentované prohlídky a pro děti hledání pokladu kolem kaple,“ prozradila organizátorka letošního ročníku Jana Najmanová.

V evangelickém kostele vsadili na osvědčenou klasiku. Noc kostelů zde zahájil absolventský koncert žáků Základní umělecké školy. „Je to tradiční koncert, přesto je letos zvláštní v tom, že tu téměř neuslyšíme klavír. absolventi klavíru měli svůj zvláštní koncert v sále naší školy, kde máme akustické piano. O to větší prostor dostaly ostatní nástroje. Zahrají tu housle, harmoniky, kytary, flétny a samozřejmě nebude chybět sólový zpěv,“ představil program ředitel ZUŠ Hustopeče Miroslav Brúček.

Na povedený koncert plný klasické i moderní hudby plynule navázal přednáškový program. „Máme připravené dva tématické bloky s promítáním videí a fotografií. Ten první je o stopách vznikajícího křesťanství v Izraeli a druhý je o rozdílech mezi kostely jednotlivých církví. Ať už architektonicky, vybavením, účelem a dalším,“ dodal farář evangelické církve Jiří Gruber.

Velmi kladně hodnotí návštěvníci Noci kostelů návaznost programů v obou církvích. Zástupci farností připravovali program tak, aby si vzájemně nekonkurovali. „Byl to účel a jsem rád, že se to tak podařilo domluvit. Navíc se nám podařilo dohodnout i další spolupráci, a to na Modlitebním karavanu, který do Hustopečí přijede v pondělí 21. června. Zaparkuje na Dukelském náměstí a lidé si za námi mohou přijít na kávu, na rozhovor, na modlitbu. Budeme tam k dispozici nejen já a děkan Jan Nekuda, ale i zástupci apoštolské církve a další dobrovolníci iniciativy Modlitba 24/7. Rád se tam s každým uvidím,“ pozval farář Gruber. -nov-

 

odebírejte přes RSS