Karavan nabízel kávu s nebeskou vůní

22. 6. 2022 · 2 minuty čtení · 5 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Možná jste je potkali na Dukelském náměstí i vy - usměvavé mladé lidi v bílých tričkách, kteří nabízeli kávu, posezení na pohodlných křesílkách a rozhovory o všem, ideálně o víře. Zastavili jste se u nich?


Od pondělí 20. do středy 22. června parkoval na Dukelském náměstí bílý karavan, který voněl kávou. Jeho obsluha z iniciativy Modlitby 24-7 zvala kolemjdoucí na kus řeči o věcech mezi nebem a zemí. „Modlitby 24-7 je mezinárodní iniciativa, která vznikla už před dvaceti lety. V Čechách funguje od roku 2007 a primárně nabízí modlitební místnosti, kam se lidé chodí modlit a tvoří modlitební řetězce. Karavan je jakýmsi pokračováním nebo nástavbou, protože jsme chtěli modlitbu dostat i ven do ulic,“ představuje koordinátorka projektu Šárka Šimečková.

Od roku 2017 tak objíždí města i společenské akce a festivaly. Do Hustopečí přijeli na pozvání místních církví. Na projektu aktivně spolupracovali všichni hustopečští duchovní. „Myslím si, že je velmi důležité, aby lidé viděli, že se naše církve dokáží shodnout, spolupracovat a mluvit jedním jazykem. Snáze pak dokáží přijmout to, co jim chceme říkat, když vidí, že u nás není zásadní rozkol,“ zdůvodnil své zapojení do projektu evangelický farář Jiří Gruber.

Zatímco pro protestantské církve není podobný způsob evangelizace ničím novým, pro farníky z římskokatolické církve byl projekt naprostou novinkou. „Přiznám se, že pro mě osobně je to hodně nezvyklé. Ale sleduji ty mladé lidi, s jakým nadšením a ochotou do toho jdou, a snažím se z toho vzít něco pro sebe, inspirovat se,“ usmíval se děkan Jan Nekuda.

Přestože k podobným náboženským akcím mívají kolemjdoucí lehce ostýchavý postoj, našla se v Hustopečích spousta zájemců, kteří využili nabídky dobré kávy, poseděli, popovídali si a nezřídka se i s dobrovolníky společně pomodlili. „Ten první den se lidé hodně zastavovali, ale bylo tu i hodně těch, kteří evidentně někam spěchali a neměli možnost se zastavit. Myslím si ale, že to byl dobrý čas, který jsme tu strávili,“ shrnula misi Šárka Šimečková. -nov-

odebírejte přes RSS