Nový Domov se zvláštním režimem připraven na klienty

20. 6. 2022 · 2 minuty čtení · 16 fotografí · 1 video
Téma Z města

Zářivě bílá fasáda třípodlažní budovy u polikliniky dává tušit, že zbrusu nový Domov pro seniory je hotový. Slavnostně jej otevřeli zástupci kraje a města, prohlédnout si jej mohla i široká veřejnost, a první klienti se sem nastěhují už za necelý měsíc. 


Domov pro seniory v Hustopečích. Projekt Jihomoravského kraje za bezmála 130 milionů korun se začal stavět na podzim roku 2020 a v pátek 17. června 2022 byl slavnostně otevřen zástupci kraje i města. „Jsem rád, že se dílo podařilo dokončit. Hustopeče měly tak trochu štěstí, protože tady bylo bílé místo na mapě v oblasti péče o seniory, a současně nám padl jiný podobný projekt v rámci jižní Moravy,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Domov se zvláštním režimem je určen osobám s Alzheimerovou chorobou a se stařeckou či jinou formou demence, kteří se neobejdou bez pomoci druhé osoby. O umístění v zařízení je velký zájem. „V současné době provádíme sociální šetření v rodinách žadatelů, kterých je k dnešnímu dni 110. Kapacita zařízení je 52 lůžek a první klienti se k nám nastěhují po získání registrace sociální služby, někde v polovině července,“ představila domov vedoucí Alice Lužová.

Moderní třípatrová budova zahrnuje kromě jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů také společenské místnosti, jídelnu, rehabilitaci, odpočinkové zóny a bude disponovat vlastní kuchyní, prádelnou či kadeřnictvím i pedikúrou. „Stále ještě probíhá dolaďování některých, řekněme byrokratických záležitostí. Stále probíhá školení personálu, nabírá se širší tým a postupně se ten vlak začne rozjíždět. Počítáme s tím, že financování jde za Jihomoravským krajem a od příštího roku proběhne klasické dotační řízení jak od státu, tak od kraje,“ dodala radní Jihomoravského kraje pro sociální oblast Jana Leitnerová.

Otevření Domova výrazně zlehčuje situaci s umisťováním klientů na Hustopečsku, kteří se neobejdou bez cizí dopomoci. Ti, kteří jsou částečně soběstační musí hledat jinde. „Hustopečsko podobný domov zoufale potřebovalo a já jsem opravdu vděčná, že po těch letech a všech pokusech zrealizovat podobný projekt se do toho Jihomoravský kraj pustil. Výrazně se nám tím pádem podařilo zajistit péči pro občany, kteří se neobejdou bez cizí pomoci. Pak tu ale máme další skupinu seniorů, kteří se do tohoto domova nedostanou, protože jsou stále ještě částečně soběstační a třeba využívají výpomoci pečovatelské služby. Pro ty je stále ještě potřeba hledat kapacity, protože jich přibývá a třeba naše pečovatelská služba Hustopeče je také na pokraji svých možností,“ shrnula starostka Hana Potměšilová. 

„Můžu říct, že v tuto chvíli nemáme na stole podobný projekt v takovém rozsahu, který bychom pro Hustopečsko v nejbližší době realizovali, nicméně máme dotační tituly na podporu vzniku nájemního bydlení pro seniory, takže pokud se město Hustopeče rozhodne něco takového realizovat, tak jej finančně podpoříme,“ ujistil hejtman Grolich.

Do té doby se nově otevřený domov bude muset popasovat s tím nejtěžším úkolem - zabydlet se. „Já říkám, že z tohoto domova chce udělat opravdu domov. Aby to nebylo jen slovo, ale aby se tu klienti i zaměstnanci cítili příjemně, komfortně a hlavně bezpečně,“ uzavřela vedoucí domova Alice Lužová. -nov-

odebírejte přes RSS