Od konce června začne platit omezení pitné vody

15. 6. 2022 · 2 minuty čtení · 1 video
Téma Z města

Dvacítka obcí na Břeclavsku, včetně Hustopečí, bude muset od konce června omezit odběr pitné vody na zalévání zahrad, napouštění bazénů nebo umývání aut. Důvodem je zvýšená spotřeba vody z vodovodu, který nyní slouží většímu množství lidí kvůli zvýšené koncentraci škodlivých dusičnanů v jednom ze zdrojů vody.


Obce Břeclavska obletěla zpráva o omezení využívání pitné vody z vodovodního řadu od 30. června do 30. září. O vydání opatření obecné povahy požádaly příslušné úřady Vodovody a kanalizace Břeclav. „Vodní zdroj Nová Ves na Pohořelicku se dlouhodobě potýká s nadměrným množstvím dusičnanů ve vodě. Aby byla voda použitelná, je nutné ji ředit vodou z okolních zdrojů; a jedním z těch zdrojů je i zásobárna vody v Zaječí, která zásobuje náš region. Nové omezení je tedy preventivním krokem k tomu, aby v letních měsících nedošlo k dramatickému poklesu spodních vod,“ vysvětlila situaci starostka Hana Potměšilová.

Pro občany dotčených obcí to znamená především omezení využívání pitné vody mimo základní spotřebu. „Tím omezením se rozumí hlavně zákaz napouštění a připouštění bazénů, zalévání zahrádek a mytí aut. Chce-li si někdo bazén přesto napustit, je nutné zavolat na Vodovody a kanalizace Břeclav a objednat si cisternu,“ dodala Jana Hönigová z vodního hospodářství Odboru životního prostředí Hustopeče. 

Řešením je také využívání vlastní studny či používání srážkové vody, jako to dělají například Městské služby Hustopeče. „Nás se tato vyhláška prakticky nedotkne, protože veškerou vodu bereme z nové retenční nádrže v areálu sběrného dvora. Stačí nám k zalévání zeleně a stromů, kropení ulic, ale i třeba k mytí naší techniky,“ pochvaluje si novou nádrž vedoucí Městských služeb Ivan Chrastina.

Ačkoliv dodržování nového opatření není možné důsledně sledovat, apelují úřady na občany, aby s vodou v co největší míře šetřili. „Samozřejmě problém s vodou z Nové Vsi se musí vyřešit a VaK hledá i jiné zdroje pitné vody. Plánují se nové vrty například u Ivaně. Všechno jsou to ale projekty na několik let průzkumů, projektů a investic. To všechno bude. nyní jsme ale v mimořádné situaci a prosím občany, aby omezení respektovali,“ apeluje starostka. -nov-

odebírejte přes RSS